Umělá inteligence dokáže diagnostikovat onemocnění očí

Umělá inteligence Google DeepMind dokáže diagnostikovat onemocnění očí s přesností „předních světových lékařů“, informuje TechSpot.

V nemocnicích s velkými klinickými odděleními bývají lékaři často přetížení. Kromě až několika desítek pacientů, které musí denně prohlédnout, na ně čekají stovky položek laboratorních výsledků a nespočet snímků z nejrůznějších zdravotnických diagnostických systémů.

Pomoci by jim mohla umělá inteligence, konkrétně Google DeepMind, která dokáže diagnostikovat více než 50 různých onemocnění zraku. Stačí jí na to jen několik sekund a úspěšnost určení správné diagnózy je tak vysoká, že v tomto směru může konkurovat lékařům.

Nasazení strojů v oblasti medicíny je poměrně odvážným krokem, neboť řada odborníků trvá na tom, že lidskou intuici, smysl pro detail a praxi v tomto segmentu není možné ničím nahradit. V dohledné době sice nehrozí, že by umělá inteligence vystrnadila doktory z ordinací, nicméně může jim významně pomoci a ušetřit jejich drahocenný čas.

Projekt automatické inteligence DeepMind, založený na neuronových sítích, se v minulosti proslavil například schopností hrát šachy nebo hru Go. Proti lidským soupeřům přitom často i velice úspěšně.

V oblasti medicíny se DeepMind angažuje díky spolupráci s britskou oční klinikou Moorfields Eye Hospital. Cílem této snahy je usnadnit lékařům diagnostiku onemocnění zraku z očních skenů, což je časově poměrně náročná činnost.

V případě rychle se rozvíjejících onemocnění může vést pozdní diagnóza k významnému zhoršení a v krajních případech i ke ztrátě zraku. A právě tento fakt byl jedním z důvodů, proč se vědci pokusili o uplatnění umělé inteligence v tomto oboru.

DeepMind zkoumá snímky z vyšetření optickou koherentní tomografií, což je nekontaktní a neinvazivní tomografická zobrazovací a diagnostická metoda, která v extrémně vysoké kvalitě mikrometrového rozlišení zobrazuje snímky nejen biologické tkáně.

Na zpracování a interpretaci výsledků potřebuje umělá inteligence pouhé sekundy, což v konečném důsledku může přinést významné zlepšení kvality péče o pacienty. Ačkoli výsledky jsou nadějné, neexistuje žádná záruka, že DeepMind nebo podobné technologie budou někdy použity v běžné klinické praxi.

V cestě stojí řada překážek a regulací, které musí autoři projektu nasazení umělé inteligence překonat. Ve hře jsou také morální otázky, které budou nevyhnutelně vzneseny ohledně možnosti, že by stroje mohly diagnostikovat skutečné lidské pacienty.

Diskuze (7) Další článek: Xiaomi Yeelight: Wi-Fi LED žárovka za pár stovek, kterou můžete ovládat i hlasem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,