Umělé sítnice z ultratenkého materiálu by mohly vrátit zrak milionům lidí

Grafen je materiálem, o němž píšeme relativně často. Přestože jde vlastně jen o jednu vrstvu atomů uhlíku uspořádaných do tvaru šestiúhelníků, je super silný, super flexibilní a super lehký. Kromě toho vede elektřinu a dá se biologicky odbourat.

Nyní mezinárodní tým odborníků objevil další inovativní způsob, jak grafen využít: vytvořil z něj umělé sítnice. Výsledky své práce prezentoval na pondělním setkání American Chemical Society (ACS).

Současné umělé sítnice mají k dokonalosti daleko. Jelikož jsou tuhé a ploché, jimi vytvářené obrazy často bývají rozmazané nebo zkreslené. A křehké implantáty zase mohou poškodit okolní oční tkáně.

Oproti tomu z kombinace grafenu, disulfidu molybdenu (dalšího 2D materiálu), zlata, oxidu hlinitého a dusičnanu křemičitého se podařilo udělat umělou sítnici, která je mnohem lepší.

Studie prováděné v laboratorních podmínkách a na pokusných zvířatech ukázaly, že tento nový model je nejen biokompatibilní, ale i schopný napodobovat vlastnosti lidských očí. Kromě toho lépe koresponduje s rozměry přírodní sítnice.

„Jde o první demonstraci toho, že z několikavrstvého grafenu a disulfidu molybdenu můžete úspěšně vyrobit umělou sítnici,“ uvedla badatelka Nanshu Lu v tiskové zprávě. „I když je tento výzkum stále ještě v plenkách, jde o velmi vzrušující výchozí bod pro používání těchto materiálů k obnově zraku.“

Váš názor Další článek: Chrome 69 začne už za dva týdny „trolit“ všechny fanoušky Flash Playeru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,