Umění lži: Procesy dovolující lidem lhát halí rouška tajemství

  • Lež má „krátké nohy“ a ne právě dobrou pověst
  • Psychologové v ní však vidí jeden z největších výkonů lidské mysli
  • Procesy dovolující lidem lhát halí rouška tajemství

Lež má nejen „krátké nohy“ ale i ve světě „fake news“ si stále drží špatnou pověst. Psychologové v ní však vidí jeden z největších výkonů lidské mysli.  Procesy dovolující lidem lhát halí rouška tajemství. Někdy ale přihraje náhoda vědcům do cesty lháře, kteří jsou tak výjimeční, že o pozadí vzniku lží v mozku ledacos prozradí. Do této kategorie patří i objev „Pinocchiova syndromu“.

Klepněte pro větší obrázek

Neurologové z francouzského Štrasburku popsali případ pacienta s tímto syndromem v lékařském časopise Journal of Neurology, Neurosurgery, and Psychiatry už v roce 1993. Šlo o vysokého úředníka Evropského hospodářského společenství, jež bylo předchůdcem dnešní Evropské unie. Jednapadesátiletý muž měl v práci vážný problém. Pokaždé, když při jednáních zkusil zalhat, dostal epileptické křeče.

Brzy se to o něm vědělo a pro politická jednání byl k nepotřebě. Dostal přezdívku „pan Pinocchio“, protože podobně jako stejnojmenný hrdina dětské knížky italského spisovatele Carla Collodiho nedokázal své lhaní utajit. Zatímco pohádkovému panáčkovi Pinocchiovi se lhaním prodlužoval nos, úředník dostával křeče.

Lékařské vyšetření odhalilo příčinu Pinochchiova syndromu v nádoru velikosti vlašského ořechu v části mozku zodpovědné za emoce, v tzv. amygdale. Nádor zvyšoval citlivost centra a podvědomé napětí spojené se lží pak vyvolávalo křeče.

Klepněte pro větší obrázek
Amygdala (Foto: Amber Rieder, Jenna Traynor, Geoffrey B Hall, CC0)

Když neurochirurgové „panu Pinocchiovi“ nádor odstranili, vrátilo se vše do normálních kolejí. Úředník dokázal opět lhát bez mrknutí oka. Případ pana Pinocchia dokládá, že lež k našemu životu neoddělitelně patří. Neschopnost úspěšně lhát byla u štrasburského úředníka brána jako pádný důvod pro lékařská vyšetření.

Diskuze (22) Další článek: Team Group vyrobil první operační paměť DDR5 pro notebooky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,