Uniklé dokumenty ukazují, jak usilovně se společnost Blue Origin snažila dohnat SpaceX

Na konci roku 2018 bylo vedení Blue Origin tak znepokojeno zaostáváním za SpaceX, že najalo manažerské konzultanty, kteří měli odhalit co všechno v Bezosově společnosti dělají špatně. Několik dokumentů, které v této době vznikly, nedávno získal server Ars Technica.

Vyšlo tak najevo, že Blue Origin byla doslova posedlá zjišťováním toho, v jakých přesně oblastech ji SpaceX poráží. A nebylo jich právě málo – ukázkovým příkladem může být přístup k zákazníkům.

„Zaměřují se na zákazníka,“ napsal tehdy mj. jeden z vedoucích pracovníků Blue Origin. „Měli bychom také. V mnoha případech vnímáme zákazníka jako něco obtěžujícího…  Tuto kulturu musíme změnit.“

Dalším z klíčových problémů identifikovaných výše zmíněnými konzultanty bylo to, že zaměstnanci Blue Origin své úkoly nikdy neplnili s takovým elánem a nasazením jako zaměstnanci SpaceX.

Bezos a jeho lidé se pochopitelně následně pokusili mnohé zjištěné nedostatky napravit. Ale vzhledem k současné naprosté dominanci SpaceX v průmyslu komerčních vesmírných letů se zdá, že tyto snahy vyšly vniveč.

Diskuze (22) Další článek: Prusa Reseach si chce vyrábět i své vlastní základní desky. Už má pod střechou skoro všechno

Témata článku: , , , , , , , , ,