Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky konečně vzal na vědomí existenci klimatických změn

Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (United Nations High Commissioner for Refugees, UNHCR) konečně připustil, že jedním z faktorů, které vyhánějí mnohé lidi z jejich domovů, jsou klimatické změny.

Nedávno publikovaná zpráva konkrétně uvádí, že „souhra mezi klimatem, konfliktem, hladem, chudobou a pronásledováním vytváří stále složitější nouzové situace.“

Přestože tento akt lze do značné míry pokládat za symbolický, podle zahraničních médií je důležitý pro rozpoznání nebezpečí, které klimatické změny představují pro zranitelné komunity.

Zatím jen první vlaštovka

UNHCR sice již dříve uváděl, že klimatické změny mohou zvýšit globální migraci, nicméně až ve výše zmíněné zprávě se výslovně píše o „uprchlících souvisejících s klimatem“. Zásadní rozdíl samozřejmě spočívá v tom, že takoví uprchlíci se později nemohou vrátit domů – na rozdíl od lidí, kteří utíkají do jiných zemí kvůli pronásledování z politických či náboženských důvodů.

Server Earther nicméně upozornil na to, že tato skutečnost dotyčným migrantům nijak hmatatelně nepomůže. Například právní definice uprchlíka totiž klima stále nijak nezmiňuje.

„Vzhledem k současnému politickému klimatu v USA a Evropě si nemyslím, že existuje prostor pro formální změnu této definice,“ konstatoval politolog Idean Salehyan z University of Texas.

Diskuze (121) Další článek: Česká voda: Kde sledovat rozvodněné potoky, rybníky i vodácké atrakce

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,