U.S. Army chce propojit mozky svých vojáků s počítači a posílit jejich těla i smysly

Americké armáda má velice ambiciózní plány. Pomocí supermoderních technologií hodlá zvýšit sílu svých vojáků, zostřit jejich smysly a propojit jejich mozky s počítači.

Podle Army Times Pentagon předpokládá, že tito „kyborgové“ by se mohli objevit na bojištích do roku 2050. V říjnové zprávě, kterou nedávno odtajnilo Ministerstvo obrany Spojených států, se hovoří o čtyřech hlavních upgradech, k nimž by během nadcházejících 30 let mělo dojít.

Jeden z nich se týká zraku, druhý sluchu a třetí fyzické síly. Od všech se očekává, že budou postupně posouvat hranice současných lidských možností.

Propojení mozku se stroji se blíží

Pravděpodobně nejzajímavější je však čtvrtá položka: „přímé neurální vylepšení lidského mozku pro obousměrný přenos dat.“

Jinými slovy, vojáci budoucnosti by měli být schopni například bleskově předávat čerstvě zjištěné informace k dalšímu zpracování či ovládat svými myšlenkami různá bezpilotní vozidla.

Připadá vám to znepokojivé? Nedivíme se. I autoři dotyčné zprávy totiž předpovídají, že tento technologický pokrok způsobí nemalé problémy – a to zejména v oblastech práva, bezpečnosti a etiky.

Titulní foto: getmilitaryphotos, CC BY 2.0

Diskuze (4) Další článek: Krádež za bílého dne: zloději odcizili z jihokorejské směnárny kryptoměnu za miliardu korun

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,