USA se připravují na podzimní očkování. Objednaly 105 milionů vakcín proti omikronu od Pfizeru

Zatímco v Česku ještě není zcela jasno v tom, jakými vakcínami proti covidu-19 se bude na podzim očkovat, federální vláda Spojených států už uzavřela dohodu s farmaceutickou firmou Pfizer. Za 105 milionů dávek očkovací látky zaplatí 3,2 miliardy dolarů, tedy v přepočtu asi 76 miliard korun.

V tuto chvíli se ještě čeká na schválení vakcíny proti omikronu Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), přičemž výrobce předpokládá, že k zahájení dodávek dojde „koncem léta“. Vakcíny budou podávány v rámci podzimní kampaně, jejímž cílem je zvýšit nepříliš uspokojivou proočkovanost obyvatel USA.

Vakcíny dodá Pfizer

Předseda představenstva a generální ředitel Pfizeru Albert Bourla v tiskové zprávě uvedl: „Vzhledem k tomu, že se virus vyvíjí, pomůže tato nová dohoda zajistit lidem v celé zemi přístup k vakcínám, které mohou poskytnout ochranu proti současným i budoucím variantám.“

Nákup vakcín je druhým kontraktem, který Bidenova administrativa oznámila poté, co se dohodla na zakoupení 150 tisíc dávek protilátkové léčby společnosti Eli Lilly & Co za přibližně 275 milionů dolarů, jež je účinná při léčbě omikronu a jeho subvariant.

Nová smlouva zahrnuje podle ministerstva zdravotnictví také vakcíny pro dospělé, jež budou baleny v jednodávkových lahvičkách. To otevře cestu ke snadnějšímu podávání očkovacích látek na těžko přístupných místech a ke snížení množství dávek, které končí v odpadu.

Boj proti omikronu

Minulý týden Pfizer oznámil pozitivní údaje ze druhé fáze studie, které prokázaly bezpečnost, snášenlivost a imunogenicitu dvou vakcín adaptovaných na omikron. Ve srovnání se stávající očkovací látkou prokázaly podstatně vyšší imunitní odpověď proti omikronu BA.1. Dle výrobce nová vakcína působí i proti aktuálním kmenům BA.4 a BA.5, ale není tak účinná jako proti BA.1

Podle nejnovějších údajů Univerzity Johnse Hopkinse je proti covidu-19 plně očkováno jen 67,3 % Američanů, což je řadí hned za Srí Lanku (67,8 %), Mosambik (68,1 %) a Írán (68,8 %). Pro srovnání – dle stejného zdroje je na tom Česko s 64,2 % plně očkovaných ještě o něco hůř.

Uzavření dohody na odběr více než stovky milionů dávek pochopitelně posílilo pozici farmaceutické firmy v očích investorů. Dle Bloombergu akcie společnosti Pfizer po uzavření amerických trhů vzrostly o 0,6 %.

Diskuze (66) Další článek: S drátem i bez. Jak snadno dostat fotky a další soubory z telefonu do počítače

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,