Už bylo načase! Homeopatika budou v USA pod přísnějším dohledem

Není žádným tajemstvím, že homeopatika prostě nefungují, resp. v některých případech fungují, avšak nikoliv díky tomu, co uvádějí jejich zastánci. Bohužel, tuto skutečnost lze určitým lidem vysvětlit asi tak lehce, jako pravověrnému placatozemci to, že Země je kulatá.

Proti některým věcem se nicméně nesmí přestat bojovat. Toho si je vědoma i americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (Food and Drug Administration, zkr. FDA), který v pondělí navrhla, aby vůči vybraným homeopatikům bylo postupováno tvrději než dosud. Trnem v oku jí jsou především přípravky, které obsahují potenciálně škodlivé složky nebo jsou určeny pro „léčbu“ rakoviny, srdečních onemocnění a závislosti na alkoholu či opiátech.

Úředníci naneštěstí nehodlají začít požadovat, aby homeopatika musela splňovat tatáž pravidla pro schválení jako normální farmaka (kterýžto systém mohl v USA fungovat už dávno, kdyby se ovšem nedal obejít). Alespoň však chtějí zpřísnit dohled nad těmi, která jsou považována za riziková.

Řada jedinců tyto preparáty odmítá, ale domnívá se, že vzhledem k jejich konceptu nemohou nikomu příliš uškodit. Jenže až tak jednoduché to není – například homeopatické tablety a masti obsahující rulík zlomocný byly v uplynulých letech spojeny s případy úmrtí zhruba 10 dětí. A následná laboratorní analýza FDA v některých těchto produktech odhalila „zvýšené a nekonzistentní hladiny“ dotyčné toxické substance.

„V mnoha případech lidé mohou vložit svou důvěru a peníze do terapií, které pro boji proti závažným chorobám mají jen malý či žádný přínos, nebo vše ještě zhoršují – což může způsobit významnou a dokonce i nenapravitelnou škodu,“ uvedl komisař FDA Scott Gottlieb ve svém prohlášení.

Podle Janet Woodcock z výše jmenovaná regulační agentury by však mnohá homeopatika měla zůstat i nadále dostupná, takže Američané si je v případě zájmu budou moci bez problémů koupit.

Zdroj: The Washington Post

Pseudovědy

Pseudovědy jsou postupy nebo znalosti, které jejich provozovatelé staví na úroveň vědeckých disciplín. Ale i když je propagují způsobem připomínající vědecké postupy, nedodržují při tom základní pravidla vědy nebo vycházejí z chybných předpokladů. Pseudovědy často předpokládají existenci dosud nepoznaných, někdy i duchovních sil. Jejich výsledky bývají neověřitelné, neopakovatelné.

Biorezonance | Homeopatie | Tradiční čínská medicína | Astrologie | Akupunktura | Plochá Země | Scientologie | Sisyfos

Diskuze (88) Další článek: Winamp je nesmrtelný! Legenda s šílenými skiny je tu už 20 let

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,