Tipuji, že objev mrznutí vody od povrchu směrem ke středu, získá nějakou vědeckou cenu za nejlepší výzkumný projekt století...
Tak priznam se ze po shlednuti studentskych odpovedi zde (https://www.youtube.com/watch?v=uqWbq3fTZb8) docela chapu ze "vedci" museli provest takovyto vyzkum. A jsem rad ze nekteri "UZ" to konecne vedi! Nas par podivinu co to vime jiz z detstvi ze zakladu fyziky jen nechapave zira. Pristi grant na vedeckou praci bych temto vedcum dal na vyzkum proc se voda neda stlacit jako vzduch. A Rovnou na nobelovku bych je navrhnul az zjisti jestli treba voda nemuze zmenit skupenstvi z pevneho na plynne bez kapalne mezifaze. Mohli by na to vymyslet nejaky novy "termit". Navrhuji neco jako sub... sublim... proste neco takoveho. Chapu ze cist stare vedecke prace je nezazivna nuda. Doporucuji tedy nejakou zabavnejsi formu. Napriklad 20.000 mil pod morem je docela zajimave detske cteni (takze by to mohli zvladnout pohopit i ti vedci), zejmena ta cast kde je Nautilus uveznen ve vodnim ledu.
První věc, co mě překvapila, že někdo dává skleněnou láhev do mrazáku.A druhá věc, která je hlavním tématem, ono je to vcelku jasné.Samozřejmě, že se voda nejdřív ochlazuje zvenku a nejpozději zmrzne uprostřed.A jak zmrzne okraj a začne se rozpínat, tak se tlačí dovnitř, místo pro tekutou vodu je čím dál menší a tak při konečném zmrznutí dojde k explozi. Kterou sklo zřejmě nevydrží.
dnes to uz asi nemoze prekvapit, rovnako ako tento 'vedecky vyskum'. uz sa na tom da len smiat, aj ked je to trochu smiech cez slzy. ako napriklad na videu, kde niekto vysvetluje, ako varit zemiaky. a ked sa niekto v komentaroch smial, ze co je to za blbost, nejaka zena mu odpisala, ze to vobec nie je smiesne, lebo ona ked prvy krat varila zemiaky, tiez nevedela, ze tam ide voda.ak sa niecoho bojim, tak ze AI nejako ziska zlomyselny zmysel pre humor.
Tak když mi pokaždé praskne i z vrchu otevřený srážkoměr, který zapomenou před mrazem schovat,... tak asi na tom něco bude...
To zní velmi zvláštně."Běžné vysvětlení zní, že voda při zmrznutí zvětší svůj objem a sklo tlakem praskne. ... že za většinu těchto nehod může jiný faktor: uzavřená kapsa kapaliny uvnitř ledu. Když poté zmrzne, vytvoří extrémní tlak, který sklo neudrží a rozpadne se."No takže nakonec kapalina zmrzne, zvětší svůj objem a sklo tlakem praskne.Jaký je mezi tím rozdíl? Jako že to roztrhne až ta poslední voda uprostřed, co zamrzla jako poslední? To ale přece pořád znamená, že to je vlastně "jen rozpínáním ledu".Prosím, vysvětlete někdo čím se to od sebe liší, nepobírám to.
Rozdiel je v tom, že ak by to bola len rozpínavosť, tak tá by nevysvetlila, prečo praskne fľaša, keď je tam dosť vzduchu, kam by mohla voda pri rozťahovaní unikať. Takže hlavná príčina je v tej kapse. Inak by rozpínanie nevadilo, ak je tam dosť vzduchu. A fľaše, ktoré nie sú plné, by nepraskali. Ale praskajú. O tom je ten článok.
Jenže led se po zmražení dále roztahuje. Voda má největší hustotu při cca 4°C. Takže k vysvětlení toho, že praskne poloplná flaška, nepotřebuješ uvažovat rozpínání vody (jakkoli k němu dochází). Led se roztahuje *ve všech směrech*, nemůže se roztáhnout jenom nahoru do prázdné části flašky. Když je flaška dostatečně kuželovitá (nahoře širší), tak ti poloprázdná flaška nepraskne.
Názor byl 1× upraven, naposled 20. 3. 2025 14:29
A ještě k tomu navíc plast v mrazáku výrazně zkřehne (i sklo, ale to míň).Zrovna asi před měsícem jsem vyndával z mrazáku maso v plastové krabičce, spadlo mi to na zem a ta krabička se roztříštila na střepy.Což by se při pokojové teplotě toho plastu rozhodně nestalo.
Na to se zaměří až další studie az deset let a půjde o nový objev, teď to jaksi nikomu nedošlo, že to není jen vodou, a stejně tak budou překvapení tou vodkou, jak tu někdo zmiňoval :) Počkejme si na to, a holt zatím pijme vodku nebo si řiďme minutku, abychom pivo v mrazáku nezapomněli – jednou budeme moudřejší.
Plast je v tomhle odolnější, zmrzla mi i destilka nebo letní do ostřikovačů a ty nádoby to vydrží.
Důležité je, že když tam dám vychladit flašku tvrdého alkoholu a zapomenu na ni, tak flaška vydrží. 🙂
Jsem si vzpomněl na den otevřených dveří na VUT asi před 20 lety.Doktorand v kabinetu:"V tomhle mrazáku chladíme vzorky kovů na -230°. Taky si v něm děláme nanuky z vodky."
„Ukázalo se, že led se nejprve vytvoří na vnější části.“Úžasný objev 😀. Tohle mi bylo jasné už jako dítěti, a nikdo mi to nemusel vysvětlovat, natožpak dokazovat speciální kapalinou. 😀
Inu, ne každý je tak Šťastný, jako Vy! Některým se to musí názorně předvést. A některým, bohužel, nestačí ani to. Buďte tedy rád! 🙂
A čím to vysvětlíte? Třeba na rybníku je to dané tím, že teplejší voda se drží u dna a začne promrzat od hladiny, ale v lahvi je ta okolní teplota všude stejná. Proces mrznutí je takový, že se nejdřív voda ochladí na 0 a pak se začne vytvářet led. Ale proč od kraje a ne rovnoměrně v celém objemu?
Nastuduj si pojmy kapilární elevace a kapilární deprese.
To se týká místa, kde se stýká hladina kapaliny a nádoby. U elevace budiž, kapalina tam bude mít tenkou vrstvu a ta může promrznout rychleji.
Ano, to je jen vnější příznak, obecněji to popisuje interakci molekul kapalin mezi sebou a okolím. Výsledkem taky je, že kapaliny s elevací (voda) tuhnou seshora, ty s depresí (vosk) zezdola.
A ty budeš Zezplzně.
Protože se voda sama od sebe nemíchá.
Co já vím, možná proto, že uvnitř je teplá voda, a první, co se v mražáku ochladí, jsou stěny flašky? A neochlazuje se to rovnoměrně a současně v celém objemu?
Bo tepelna kapacita, skupensky teplo a prenos tepla, hochu. Samozrejme kdyz to obcas promichas, hodis do toho ty fyzice vidle :)
Názor byl 2× upraven, naposled 20. 3. 2025 12:54
To jste byl nedočkavě dítě co si nepockalo až voda zmrzne celá. Taky se mi to stalo několikrát. Ale to že zrovna toto způsobuje vyšší tlak než kdyby to mrzlo rovnoměrně mě opravdu nenapadlo.
Mel jste jako malej cist Verneovky Je to krasne a presne popsane (tusim i s tim vypocitanym vyslednym tlakem) v kpaitole kde je Nautilus uveznen v ledu.
Obecná vlastnost změny skupenství/krystalizace to ale není - když krystalizuje ocel z taveniny, tak se to krystalizační jádro tvoří uprostřed, ne na kraji
Doporučuju pivo dávat v zimních měsících vychladit na balkon, tam se na něj nezapomene s takovou pravděpodobností jako v mrazáku. Tím bych problém vyřešil bez bádání o tom, proč to zase prasklo.
Každý predsa vie, že pivo sa chladí na siedmom schode.
... a este ako sa vyraba tepla voda.
A cim se umyva spinava voda?
Takže když se to shrne, tak za prasknutí nemůže voda, ale voda v té vodě? :)
Zamrznutá voda v zamrznutej vode 🙂
Voda, čo ma drží nad vodou.
Potvrďte prosím přezdívku, kterou jsme náhodně vygenerovali, nebo si zvolte jinou. Zajistí, že váš profil bude unikátní.
Tato přezdívka je už obsazená, zvolte prosím jinou.