Už žádné tanečky. Raketa od Astra, která se loni proslavila kuriózním startem, dosáhla oběžné dráhy

  • Raketa od firmy Astra poprvé dosáhla oběžné dráhy
  • Firma chce vynášet malé družice na oběžnou dráhu
  • Starty probíhají z Aljašky

Nosič od firmy Astra s jednoduchým názvem Raketa (Rocket) dosáhl oběžné dráhy. Šlo o celkově šestý start a čtvrtý pokus o dosažení oběžné dráhy od společnosti, která při prvních letech s neúspěchem počítala. Virální se stal předešlý pokus v srpnu letošního roku, kdy Raketa odstartovala a poté se pohybovala v horizontální směru.

Při druhém demonstračním letu pro americké Vesmírné síly raketa dosáhla oběžné dráhy. Astra sídlí v Kalifornii, ale své rakety se pokouší dostat do vesmíru z ostrova Kodiak na Aljašce. 

Let proběhl podle plánu. První stupeň pracoval asi tři minuty. Druhý stupeň pak po oddělení od prvního stupně pracoval přibližně pět a půl minuty a dosáhl oběžné dráhy ve výšce 500 km.

Raketa nesla náklad pro vesmírný testovací program nazvaný STP-27AD2 na základě smlouvy uzavřené s americkými Vesmírnými silami. Užitečné zatížení určené k měření podmínek prostředí se záměrně neoddělilo od horního stupně.

Firma doufá, že letos v prosinci proběhne ještě jeden start. Ve výrobě jsou i další dvě rakety.

K založení firmy došlo teprve v roce 2016. O dva roky později už měla postavenou raketu. Letos se stal šéfinženýrem společnosti Benjamin Lyon, který dříve působil u Apple.

Rocket má výšku přes 11 metrů a skládá se ze dvou stupňů. První pohání pět motorů Delphin na petrolej a kapalný kyslík. Motory využívají elektrické čerpadlo a pracují 2 minuty a 18 sekund. Poté se první stupeň odpojí a ke slovu přijde druhý stupeň s motorem Aether.

Váš názor Další článek: Elektrické letadlo Rolls-Royce stanovilo světový rekord – dosáhlo maximální rychlosti 623 km/h

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,