Uživatelé sociálních sítí mají s větší pravděpodobností zkreslené informace o očkování

Mnozí Američané stále mají zcela chybné znalosti o očkování – a zdá se, že k nim přišli na internetu. Plyne to z výsledků výzkumu, který nedávno provedli odborníci z Annenberg Public Policy Center.

Loni se Spojené státy musely potýkat s nejhorším výskytem spalniček od roku 2000, kdy byla tato nemoc prohlášena za vymýcenou na celonárodní úrovni. Šlo tedy o ideální dobu pro zahájení studií věnovaných problematice šíření zkreslených informací.

Od jara do podzimu vědci zjistili, že u 19 % respondentů se během tohoto období úroveň dezinformovanosti významně změnila – a v 64 % případů to bylo k horšímu.

Nejde o příčinnou souvislost, ale...

Přitom platilo, že ti, kteří hledali  tematicky relevantní poznatky na sociálních sítích, byli uvedeni v omyl s větší pravděpodobností než jedinci, kteří čerpali z tradičních médií.

Tým pochopitelně nijak nepopírá, že se jedná pouze o korelaci – nikoli příčinnou souvislost. Realitou ovšem je, že Facebook, Twitter, Instagram a další podobné platformy se proti různým bludům o vakcinaci snaží bojovat už dlouhou dobu.

„Naše zjištění naznačují, že zvýšení množství proočkovacího obsahu v médiích všech typů může být z dlouhodobého hlediska přínosné,“ poznamenali k tomu badatelé.

Diskuze (25) Další článek: Digitální baron: Rozhovor s digitální sochařkou Helenou Lukášovou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,