V Africe roste gigantická síť radioteleskopů. Po dokončení bude mj. hledat inteligentní mimozemský život

Tisíce inženýrů tvrdě pracují na gigantické síti radioteleskopů zvané Square Kilometer Array (SKA). Ta se podle dostupných informací bude rozprostírat v osmi afrických zemích.

Wired uvádí, že několik „talířů“ o průměru zhruba 15 metrů již stojí v Jihoafrické republice. Na celém kontinentu by se jich pak jednoho dne mělo nacházet až 3000.

Po svém dokončení začne SKA hledat ve vesmíru rádiové signály – samozřejmě včetně těch, které by mohly pocházet od nějaké supervyspělé mimozemské civilizace.

Nejen Afrika, ale i...

Půjde-li vše podle plánu, Square Kilometer Array navíc později bude propojena s milionem mnohem menších nízkofrekvenčních antén, které v mezičase vyrostou v Austrálii.

Myšlenka na vybudování podobné „sítě bez hranic“ se objevila už počátkem devadesátých let minulého století. V roce 2011 pak 13 států uzavřelo dohodu o financování SKA a sdílení svých dat.

Rozpočet tohoto megalomanského projektu je překvapivě efektivní: očekává se, že prvních 113 radioteleskopů bude hotových za cca 7 let, při celkových nákladech ve výši 1 miliardy dolarů.

Titulní foto: SKA Project Development Office and Swinburne Astronomy Productions, CC BY-SA 3.0

Diskuze (14) Další článek: Služba Unroll.me slibovala odhlášení nevyžádané pošty, vedle toho však šmejdila ve schránkách a prodávala data

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,