V Argentině odhalili příčinu záhadných zápalů plic „podobných covidu“. Může za ně bakterie Legionella

Minulý týden jsme informovali o výskytu několika případů záhadného onemocnění, projevujícího se zápalem plic „velmi podobným covidu“, jež se objevily v Argentině. Místní zdravotnické orgány zaznamenaly v průběhu týdne tři úmrtí a šest nakažených, přičemž laboratorní testy vyloučily, že by se jednalo o covid-19.

Jak v diskuzi pod článkem upozornil čtenář Ondřej Nekola, Panamerická zdravotnická organizace (PAHO) oznámila příčinu hromadného výskytu případů zápalu plic. V souvislosti s případy spojenými s klinikou v provincii Tucuman byla potvrzena bakterie Legionella.

Žádný covid – byla to Legionella

Poslední dostupná čísla mluví o jedenácti nakažených. Čtyři pacienti nemoci podlehli, nicméně ve všech případech jejich zdravotní stav komplikovaly různé komorbidity. Informaci o příčině záhadného onemocnění potvrdilo také argentinské ministerstvo zahraničí.

Legionella je rod patogenních gramnegativních bakterií. Tyto bakterie mají buněčnou stěnu tvořenou převážně lipopolysacharidy a svrchu překrytou druhou membránou. Zejména druh Legionella pneumophila je spojován s propuknutím onemocnění typu zápalu plic zvaného legionářská nemoc a mírného onemocnění podobného chřipce označovaného jako pontiacká horečka.

Nejčastější formou přenosu je vdechování kontaminovaných aerosolů. K infekci může dojít také vdechnutím kontaminované vody nebo ledu, zejména u vnímavých pacientů v nemocničním prostředí. Léčba zahrnuje podávání antibiotik po dobu několika týdnů až měsíců.

Zdravotnické orgány hledají původ

Argentinské ministerstvo zdravotnictví a provinční zdravotnické úřady pracují na identifikaci zdroje a zavedení opatření, jež mají zabránit dalšímu šíření. Na postižené klinice se zaměřují především na odběr vzorků a hodnocení rizik.

Panamerická zdravotnická organizace poskytuje argentinským orgánům podporu při vyšetřování a charakterizaci ohniska nákazy. Zástupkyně PAHO a Světové zdravotnické organizace v Argentině Eva Jane Llopis doprovázela argentinskou ministryni zdravotnictví Carlu Vizzotti při návštěvě kliniky.

Po dohodě s národními a provinčními úřady vyšle PAHO multidisciplinární tým odborníků, kteří podpoří dohled, navrhnou opatření pro kontrolu infekcí v rámci nemocniční péče a identifikaci původu ohniska na úrovni nemocniční infrastruktury.

Diskuze (3) Další článek: Vědci poprvé zmapovali binární systém s planetou ve třech rozměrech. GJ 896 je pořádně bizarní

Témata článku: , , , , , , , , , , ,