Majitelé Tesel si budou moci nastavit, jak jim auto bude vrčet a troubit

Majitelé vozů Tesla si budou moci vybrat, jak jejich automobil bude „vrčet“ a troubit. Elon Musk připravovanou novinku prozradil na Twitteru

Oproti běžným automobilům se spalovacími motory jsou elektromobily vozidla při pomalé jízdě docela tichá. To představuje nebezpečí zejména pro chodce. Výrobci proto do svých elektromobilů instalují generátory vnějšího zvuku, které mají na pohyb automobilu upozornit. V EU, ale i jinde ve světě, bude taková výbava dokonce povinná.

Automobilky nyní všelijak ladí optimální zvuk, který budou jejich elektromobily vyluzovat. Většinou alespoň vzdáleně připomíná zvuk spalovacího motoru, někdy zní spíše jako vrnění v trolejbusu. Předepsaná pravidla na to nejsou, zvuk má mít jen určitou hlasitost a musí se měnit v závislosti na rychlosti. 

V Tesle si proto řekli, že si uživatelé budou moci vybrat vnější zvuk sami. Bude na výběr z několika možností a Elon Musk prozradil, že jednou z nich budou i kokosové ořechy (předpokládáme, že jde o starý známý vtípek Monty Pythonů, jak evokovat zvuk koňských kopyt). A když už výběr zvuků, rovnou bude v nabídce i několik různých zvuků klaksonu. 

Majitelé Tesel tak budou čelit „těžkému“ rozhodování, jako když na novém telefonu mají zvolit vyzváněcí melodii. Zatím není jasné kdy, Elon Musk termín vyjádřil pouze slůvkem „brzy". Inovaci by měla zvládnout softwarová aktualizace. 

Diskuze (28) Další článek: Intel Xe bude samostatná grafika od Intelu postavená proti výkonným kartám AMD a Nvidie. Premiéra vypadá na červen

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,