V Černobylu se opět vyrábí elektřina. Tentokrát ale na solární farmě

Ukrajinské městečko Černobyl se 26. dubna 1986 zapsalo do historie jako dějiště dosud nejzávažnější havárie v historii jaderné energetiky. Po katastrofě byla celá oblast uzavřena a až dosud se o dění v jejím rámci vědělo jen velmi málo. Až minulý týden tisková agentura Reuters zveřejnila zprávu, že v Černobylu se od 5. října opět vyrábí elektřina.

Nedaleko vybuchlého reaktoru číslo 4, krytého sarkofágem, totiž byla vybudována solární farma, skládající se ze 3800 fotovoltaických panelů. Nachází se v kontaminované oblasti, která zůstává převážně neobyvatelná a kam návštěvníci mohou pouze s průvodcem a měřičem záření. Podle společnosti, která stojí za jejím vybudováním, zvládne produkovat elektřinu pro až dva tisíce domácností.

„Není to jen další solární elektrárna,“ řekl novinářům Evžen Variagin, výkonný ředitel společnosti Solar Chernobyl. „Je velmi těžké podceňovat symboliku tohoto konkrétního projektu.“

Megawatt energie – je to hodně, nebo málo?

Nová solární farma, která produkuje 1 megawatt čisté energie, je výsledkem spolupráce německé firmy Enerparc AG a ukrajinské společnosti Rodina. Do celého projektu byl investován více než milion eur.

Ukrajina je v současnosti nakloněna využívání obnovitelných zdrojů energie. Investoři se snaží rychle využít výhod plynoucích z rozsáhlého systému dotací a od ledna do září tohoto roku spustili projekty s celkovou produkcí 500 megawattů. To je více než dvojnásobek proti roku 2017. Investice do solárních elektráren jsou motivovány především garantovanými cenami za elektřinu.

Pro srovnání: první blok jaderné elektrárny, spuštěný v roce 1977, disponoval výkonem 740 MW byl, další tři bloky poskytovaly výkon po 925 MW. Jaderná elektrárna Temelín se dvěma bloky (z původně plánovaných čtyř) poskytuje výkonem 2110 megawattů.

Diskuze (7) Další článek: Z kamene, který se několik desítek let používal jako zarážka dveří, se vyklubal drahocenný meteorit

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,