V české serverovně našli protitankovou střelu. Šlo o podvrh

Na populárním fóru Reddit se objevila fotografie protitankové střely ležící na podlaze malé serverové místnosti. Na Facebooku na to upozornil český odborník na bezpečnost Michal Špaček. Mělo se jednat o fotografii z Česka, ale jak se ukázalo, příběh spojený s fotografií byl zjevně vymyšlený.

Fotografii zveřejnil uživatel WhySoSadCZ, přičemž tvrdil, že střelu objevil při snaze o opravu klimatizace v budově malé české společnosti s asi deseti zaměstnanci. Místnost měla být dva měsíce zamknutá, přičemž majitel nevěděl, jak se do ní výbušnina dostala.

fe31603b-9f3b-42fa-bebe-a03cb14b188c
Fotografie, která vzbudila pozornost. Zdroj: Reddit, Autor: WhySoSadCZ

Uživatel fóra později průběžně doplňoval informace. Údajně s majitelem přivolali policii a na místo přišel speciální tým, který měl střelu zajistit a převézt na bezpečnější místo, kde může být později kontrolovaně odpálena. Podle Čecha šlo o aktivní, „živou“ protitankovou střelu, kterou následně identifikovali pravděpodobně jako ruskou naváděnou střelu AT-3 Stagger.

Čech na Redditu zveřejnil několik podrobnosti. Policie mu prý zabavila mobil - zároveň mu ale nechala notebook, ze kterého přispíval na fóru. Měl být také vyslýchán a na celý případ prý policie uvalila přísné embargo. Na místo měly přijet „černé dodávky bez poznávacích značek“.

Po počátečním ošálení byl však příspěvek na Redditu posouzen jako výmysl. Dopomohla tomu i zpráva webu Lupa.cz, který se na situaci ptal odpovědných složek a zjistil, že policie o žádné podobné akci neví. Mnozí uživatelé Redditu prohlášení policie zpochybnili s tím, že pokud je opravdu v platnosti embargo, policie akci neprozradí. Později však muži zákona přes Twitter znovu zdůraznili, že k žádné takové situaci (a to ani v uplynulých letech) nedošlo.

Zneškodněné a již nefunkční zbraně a výbušniny se dají velmi levně zakoupit. A tedy přestože nikdo nepotvrdil, že daná fotografie se již v minulosti někde objevila, dala se snadno svépomocí vytvořit.

Špaček upozornil například na fakt, že používání vozidel bez SPZ není u českých bezpečnostních složek zvykem. Stejně je třeba zdůraznit, že zneškodňování starých výbušnin je poměrně běžné a není proto důvod, aby kolem podobné události vznikly takové tajnosti.

Z případu tak plyne jednoduché ponaučení – nevěřte hned všemu, co najdete na internetu.

Diskuze (8) Další článek: Akutní lymfoblastické leukemii by se pravděpodobně dalo předcházet

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,