V Japonsku vystavili tradiční buddhistický pohřeb robopsům Aibo

Přichází čas, kdy roboti dostávají stejnou péči jako živé bytosti. Mohou mít pas, mluví se o jejich právech a v Japonsku dokonce můžou dostat pohřeb. Přesně to se totiž stalo v buddhistickém chrámu Kofukuji, kde mniši uctili 114 robotických psů Aibo, píší Japan Times.

Nejen tamagotchi byly technologickým hitem konce devadesátých let. V roce 1999 přišla společnost Sony s věcí, která uchvátila srdce tisíců Asiatů - robotickým psem Aibo. Šlo o malé jednoduché robůtky, kteří reagovali na povedly svého majitele podobně jako psi a byli schopní základního pohybu.

Firma je popisovala jako „první roboty navržené do domácnosti… vybavené schopností učit se, takže každá jednotka si vyvine unikátní povahu“. Postupem času přišla s několika verzemi, až jejich výrobu v roce 2006 ukončila. Za tu dobu jich stihla prodat více než 150 tisíc.

Celkem 114 těchto robotů se nyní, devatenáct let po svém uvedení na trh, dočkalo pohřbu. Každý kus dostal známku se svým původem a bylo mu přáno hodně štěstí v dalším putování.

Akci iniciovala společnost A-Fun, která provádí opravy staré elektroniky. Majitelům robotů se vší seriózností doporučuje pohřeb provést proto, aby se část duše, kterou člověk do objektu vložil, vrátila k němu a z Aiba se před vyhazovem na skládku stal pouhý kus plastu. Sony proti praktice nic nemá, firmu dokonce sám doporučuje.

Potřeb robopsů Aibo ve skutečnosti není nic neobvyklého. Mnoho majitelů se za ta léta se svým psím parťákem, byť neživým, dokázalo sblížit a když je Sony v roce 2014 přestal přijímat k opravám, lidé jim začali vystavovat osobní pohřby. Dodnes lidé společnosti píšou, ať oficiální opravy obnoví.

Sony na to zareagovalo tak, že loni oznámilo novou verzi robopsa Aibo. Má mít vylepšenou umělou inteligenci a na trh by se měl dostat někdy během letošního roku.

Takhle má nový robopes Aibo vypadat:

Diskuze (1) Další článek: Placatozemci konečně vysvětlili, proč nemůžeme spadnout z okraje Země

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,