V Kanadě byl nalezen dosud největší diamant na severoamerickém kontinentu

Kanadská těžební společnost Dominion Diamond Mines ve čtvrtek oznámila, že v dolu Diavik Diamond Mine byl nalezen dosud největší diamant na severoamerickém kontinentu. Má žlutou barvu, je velký zhruba jako kuřecí vejce a váží 552 karátů.

Inkriminovaný důl leží přibližně 215 kilometrů jižně od Severního polárního kruhu. To je poměrně zajímavé, protože diamanty podobných rozměrů se obvykle nacházejí v Jižní Africe

Podle Bloomberg News jde o sedmý největší diamant objevený v tomto století. „Abrazivní opotřebení povrchu kamene svědčí o náročné cestě, kterou absolvoval během dobývání a fakt, že zůstal neporušený, je pozoruhodný,“ uvedla jmenovaná agentura.

Až dosud byl držitelem titulu „největší severoamerický diamant“ Diavik Foxfire, na který svého času v témže dolu narazila společnost Rio Tinto Group. Ten měl 187,7 karátů a v roce 2016 byl vystaven vedle slavného diamantu Hope. Později se však proměnil v pár žlutých náušnic, které se prodaly za více než 1,5 milionů dolarů.

Cena nového rekordmana zatím stanovena nebyla. Už nyní je však jasné, že nebude nabízen v neopracované podobě – již brzy ho čeká broušení.

„Barva a textura tohoto diamantu jsou jedinečným příkladem cesty, kterou přírodní diamanty urazí od svého vzniku až do doby, než je odkryjeme,“ prohlásil předseda Dominion Diamond Mines Kyle Washington.

Diskuze (11) Další článek: Nvidia dokáže generovat naprosto fotorealistické snímky neexistujících osob

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,