V Nepálu havarovalo letadlo se 22 cestujícími. Podařilo se najít trosky, přeživší bohužel nikoli

Neděle 29. května přinesla další leteckou tragédii. Nešťastná událost začala tím, že v 10:07 místního času ztratilo řízení letového provozu kontakt s letadlem Viking Air DHC-6-300 Twin Otter, zajišťujícím pravidelný vnitrostátní let 1199 z města Pókhara (PKR) na horské letiště Jomsom Airport (JMO).

Stroj Viking Air DHC-6-300 Twin Otter s registrací 9N-AET, který absolvoval svůj první let v dubnu roku 1979, zmizel z radarů a o dvacet hodin později byly jeho trosky nalezeny na svahu hory. Na palubě bylo v době havárie 19 cestujících a tři členové posádky – dle dostupných informací nikdo nepřežil, k pondělnímu ránu bylo nalezeno 14 těl.

Let Yeti Airlines 1199

Let probíhal pod hlavičkou nepálských aerolinek Yeti Airlines s více než třicetiletou tradicí, pro které ho zajišťovala dceřiná společnost Tara Air. Jedná se o již druhou smrtelnou nehodu těchto aerolinek na této trase. 24. února 2016 havaroval stejný typ letadla zajišťující let 193 z Pókhary na letiště Jomsom Airport, přičemž zahynulo 20 cestujících a tři členové posádky. Jistě není náhodou, že časopis Forbes v roce 2019 kvůli několika závažným incidentům vyhodnotil Tara Air jako jednu z „nejnebezpečnějších leteckých společností“.

Záznam ze služby FlightRadar27 nevykazuje na první pohled žádné evidentní anomálie: letadlo podle něj vystoupalo do výšky asi 12 800 stop (cca 3900 metrů) a postupně nabíralo rychlost. V okamžiku, kdy záznam končí, se pohybovalo rychlostí 144 uzlů (cca 267 km/h). Dle místních zdrojů panovalo v oblasti počasí s hustou oblačností.

Klepněte pro větší obrázek Záznam ze služby FlightRadar27

Z dosavadního vyšetřování vyplývá, že letadlo v neděli ráno odstartovalo ke dvacetiminutovému letu dlouhému přibližně 70 kilometrů, ale pět minut před plánovaným přistáním ztratilo kontakt s řídicí věží. Státní nepálská televize později uvedla, že místní vesničané viděli hořící stroj u pramene řeky Lyanku Khola na úpatí himálajské hory Manapathi v oblasti sousedící s Tibetem. Místo havárie se nachází v regionu, kde leží hora Dhaulagiri, sedmý nejvyšší vrchol světa vysoký 8 167 metrů.

Tragédie v Nepálu

Letecká společnost uvedla, že na palubě letadla byli čtyři Indové, dva Němci a 16 Nepálců (včetně tří členů posádky). Přes své stáří byl letoun poměrně frekventovaný – běžně absolvoval i šest (většinou krátkých) letů denně.

Klepněte pro větší obrázek Záznam trasy letu dle služby FlightRadar24

Nepál, kde se nachází osm ze čtrnácti nejvyšších hor světa včetně Mt. Everestu, má na svém kontě řadu leteckých nehod. Počasí se zde může náhle změnit a přistávací plochy se obvykle nacházejí v horských oblastech, které jsou těžko dostupné.

Letiště Jomsom Airport slouží jako vstupní brána do nepálského okresu Mustang. Nachází se ve výšce 2 736 metrů nad mořem a má jen jednu asfaltovou zpevněnou vzletovou a přistávací dráhu dlouhou 2 424 metrů. S ohledem na vysoké hory v okolí je nutné, aby letadla při příletu a odletu prolétala soutěskou řeky Kali Gandaki. Vzhledem k tomu, že rychlost větru v okolí letiště se během dne zvyšuje a vysoká rychlost větru často brání provozu letiště po poledni, plánují letecké společnosti lety do Jomsomu na časné ráno.

Váš názor Další článek: Progresivní webové aplikace se ve Windows 11 opět přiblíží těm nativním

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,