V Amsterdamu otevřeli první ocelový most vytištěný na 3D tiskárně

  • V Amsterdamu otevřeli první ocelový most vytištěný na 3D tiskárně
  • Stavba je prošpikovaná senzory, jež sledují její stav
  • Tištěné ocelové konstrukce mají před sebou velkou budoucnost

Královna Máxima Nizozemská odhalila koncem minulého týdne první ocelovou konstrukci na světě vyrobenou metodou 3D tisku. Most, který vznikal více než čtyři roky a za nímž stojí nizozemská společnost MX3D, se má stát „živou laboratoří“ v centru Amsterdamu.

Most byl nainstalován přes kanál Oudezijds Achterburgwal v amsterdamské Čtvrti červených luceren. Vzhledem k tomu, že neexistují konstrukční předpisy pro 3D tištěnou ocel, je pro zajištění bezpečnosti takových konstrukcí důležité fyzikální testování a počítačová simulace.

Most má digitální dvojče

Na projektu se podíleli odborníci z Imperial College London, kteří budou pomocí rozsáhlé sítě nainstalovaných senzorů měřit, monitorovat a analyzovat fungování nové 12 metrů dlouhé konstrukce lávky pro pěší. Shromážděná data umožní výzkumníkům a inženýrům měřit stav mostu v reálném čase a sledovat změny v průběhu jeho životnosti.

Údaje získané ze snímačů budou promítány do „digitálního dvojčete“ mostu – počítačové verze, která bude v reálném čase s neustále rostoucí přesností napodobovat chování fyzického mostu. To pomůže zodpovědět otázky týkající se dlouhodobého chování 3D tištěné oceli, jejího využití v reálném prostředí a v budoucích nových stavebních projektech.

Než se lávka dostala z fáze konceptu do skutečné realizace, provedla výzkumná skupina Steel Structures Research Group při Imperial College London základní výzkum a validaci, včetně testování destruktivních sil na tištěných prvcích, pokročilých počítačových simulacích digitálního dvojčete, nedestruktivního testování lávky v reálném světě a vývoje pokročilé sítě senzorů pro sledování chování mostu.

3D tisk jako budoucnost stavebnictví

Profesor Leroy Gardner z katedry stavebního a environmentálního inženýrství zdůraznil, že „Kovová konstrukce vytištěná na 3D tiskárně, která je dostatečně velká a pevná, aby zvládla pohyb chodců, nebyla až dosud nikdy vyrobena. Konstrukci a její součásti jsme testovali a simulovali v průběhu procesu tisku i po dokončení a je fantastické, že je konečně otevřená veřejnosti“

Jeho kolega Craig Buchanan je přesvědčen o tom, že výzkum této nové technologie pro stavební průmysl má obrovský potenciál do budoucna. Může se prosadit v oblastech, kde jde o estetiku a vysoce optimalizované a efektivní konstrukce se sníženou spotřebou materiálu.

Profesor Girolami říká: „3D tisk je připraven stát se významnou technologií ve strojírenství a my musíme vyvinout odpovídající přístupy k testování a monitorování, abychom plně využili jeho potenciál. Když spojíme 3D tisk s technologií digitálních dvojčat, můžeme urychlit proces navrhování infrastruktury a zajistit, že navrhneme optimální a efektivní konstrukce s ohledem na dopad na životní prostředí, architektonickou svobodu a výrobní náklady.“

Diskuze (28) Další článek: Jeff Bezos úspěšně doletěl na hranici vesmíru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,