V oceánu byly poprvé pozorovány bizarní „dvojité víry“

Obyčejných vírů jsou oceány plné. Vědci však nyní poprvé pozorovali takzvané modony, tedy „dvojité víry“ – fenomén, jehož existence byla již dlouhou dobu předpovězena, ale nikomu se jí nepodařilo potvrdit. Tedy až donedávna.

„Oceánské víry téměř vždy směřují na západ, ale pokud se spárují, mohou se pohybovat na východ a cestovat desetkrát rychleji než normální víry, takže přenášejí vodu napříč oceánem v neobvyklých směrech,“ vysvětlil oceánograf Chris Hughes z University of Liverpool.

„My jsme objevili dvojité víry, které se otáčely opačným směrem a spojovaly se navzájem tak, aby společně cestovaly po Tasmanově moři, což jim vydrželo šest měsíců,“ dodal.

Hughes a jeho kolegové zjistili, že družice tyto víry ve skutečnosti zaznamenávají už cca 25 let – jen si prostě nikdo neuvědomil, oč přesně se jedná. Například analýza satelitních snímků pořízených v roce 1993 odhalila hned 9 modonů (8 v okolí Austrálie a 1 v Atlantském oceánu u Jižní Afriky).

Odborníci zatím nevědí, jak přesně dvojité víry, jejichž „ocasy“ pod vodou vytvářejí útvar v podobě písmene U, vznikají. Spekulují však o tom, že možná fungují coby jakési obří pasti a současně dopravní prostředky pro minerály, živiny a dokonce i organismy.

„Myslím, že tyto propojené, rychle se pohybující víry, mohou nasávat malé mořské živočichy a vysokou rychlostí je transportovat na dlouhé vzdálenosti,“ uvedl Hughes.

Zdroj: University of Liverpool, Ilustrační foto: Christine Westerback (CC-BY-SA/2.0)

Diskuze (1) Další článek: iPhony jsou zdaleka nejčastějším vánočním smartphonem, daří se především starším modelům

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,