V Radešíně vaří pivo počítač. Na celý pivovar stačí jediný člověk

  • Na Vysočině byl do ostrého provozu uveden první chytrý pivovar v Evropě
  • Výroba piva je zcela automatizovaná a vše řídí počítač
  • K obsluze celého pivovaru stačí jediný člověk

Zastánci starého řemesla patrně úpí, ale je to tak, na Vysočině vaří pivo počítač. V Balónovém hotelu Radešín (okres Žďár nad Sázavou) byl oficiálně otevřen první chytrý pivovar v Evropě. Od dubna běžel v testovacím provozu, od minulého týdne jede naostro.

Je to plně automatizovaný pivovar, který kompletně monitoruje a reguluje počítač (jednotka UniPi, softwarová platforma Mervis), tedy bez zásahu člověka. A právě to je jeden z hlavních motivů – takřka nulové nároky na personál. Na provoz celého pivovaru stačí jediný člověk.

Pivovar 1.JPGPivovar 2.JPGPivovar 10.JPGPivovar 11.JPGPivovar 12.JPGPivovar 13.JPGPivovar 14.JPG
Rčení, že „sládek pivo vaří a hostinský jej dělá“ v Radešíně neplatí, o vaření se tu stará především halda elektroniky.

„Počítačové technologie jsou v pivovarech běžnou praxí. Hlavní rozdíl je v tom, že zatímco v ostatních převládá lidský faktor, který zadává příkazy do počítače, u nás je hlavou právě počítač a ten zadává práci lidem,“ říká Adam Škorpík ze společnosti UniPi Technology, která stojí za realizací chytrého řešení pro Balónový pivovar Radešín.

Majitel pivovaru má díky webovému rozhraní přístup ke svému pivovaru prakticky odkudkoliv, třeba i přes mobil. Data z jednotlivých senzorů jsou periodicky ukládána do databáze v cloudu. Jejich podrobnou analýzou lze proces vaření piva optimalizovat a hlavně snadno opakovat tak, aby dodávka piva měla stejné vlastnosti. Právě to je jedním z největších problémů minipivovarů. Přínosem je dokonalý přehled o spotřebě surovin, snáze se tak plánují a objednávají.

Pivovar 15.JPGPivovar 16.JPG
Adam Škorpík z UniPi Technology.

Tím spíš, že radešínský pivovar vaří hned 11 druhů piva (od klasického 11° světlého ležáku Samuel, až po 15° Indian Pale Ale). Maximální roční výrobní kapacita pivovaru je 2 000 hektolitrů a řadí se tak mezi minipivovary.

„Chytrý systém se stará také o opakované využití energie nejen v pivovaru, ale i v rámci celé hotelové budovy. Například teplo vzniklé při vaření piva odvádíme do ústředního topení a do sprch,“ doplňuje Škorpík.

Jak to celé funguje

Poznámka: části textu s technickým popisem jsou převzaty z tiskové zprávy

Z varny teplá voda proudí do chladiče díla, kde se zchladí a její teplo je odvedeno do teplé užitkové vody. Do chladiče díla vedou hned dva chladící přívody. Jeden z vrtu a druhý ze zásobníku chlazené vody. Zásobník chladné vody chladí jak KEG sudy ve výčepu, tak oba okruhy všech kvasných tanků. Ze zásobníku dále odčerpává teplo tepelné čerpadlo do zásobníku teplé vody a to je následné využito k ohřevu vody do sprch v hotelu a pro cirkulaci v ústředním topení.

Pivovar 17.JPG

Než ohřívat vodu při každém vaření piva a následně ji vypustit do odpadu, teplo je opakované používáno. Už před výstavbou pivovaru byl pivovar s UniPi automatizován a pomohlo se dosáhnout výrazné úspory na provozních nákladech. Díky automatizaci je vaření piva levnější a přitom je proces mnohem jednodušší.

Pivovar 3.JPG

V hotelu je celkem 7 řídících jednotek UniPi, z nichž 3 jsou využity pro regulaci pivovaru. Každá část pivovaru je vybavena veškerou potřebnou senzorovou technikou, mezi kterou patří například digitální teploměry, tlakoměry, elektroměry nebo ultrazvukové průtokoměry. Mezi spínané prvky patří trojcestné hlavice, čerpadla, chladiče, otevření/uzavření chladících okruhů, ohřev varny i světla v místnostech. Celý projekt obsahuje přes 150 datových bodů, které jsou snímány a data z nich ukládána.

Digitální vstupy řídící jednotky UniPi jsou využity pro sčítání impulzů z průtokoměrů, které při každé otočce průtoku odesílají signál. Digitální vstupy jsou také využity pro čtení z vypínačů světel.

Pivovar 4.JPGPivovar 5.JPGPivovar 6.JPGPivovar 7.JPG
Varna pivovaru obsahuje dvě varné kádě s rampou a kontrolním monitorem.

Z varny putuje pivo do 14 ležáckých tanků (cyklickokónické kvasné tanky) ve sklepení, kde se pivo chladí a nechává se vykvasit. Každý tank má dva chladící okruhy - v horní a dolní části. To umožňuje regulovat proces kvašení s maximální přesností. Frekvenční měniče regulují rychlost čerpadel (systém Mervis je řídí pomocí Modbus protokolu). Teplo odčerpané během chlazení je dále využíváno jako teplá užitková voda.

Pivovar 8.JPGPivovar 9.JPG
Sklepení obsahuje celkem 14 ležáckých kádí.
Diskuze (28) Další článek: Čech přelstil hrací automaty v singapurském kasinu. Pomocí analýzy z videozáznamů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,