V různých zemích dominují odlišné varianty koronaviru. Odborníci vidí dva možné scénáře dalšího vývoje

Je tu podzim, což mimo jiné znamená i vzestup respiračních onemocnění, jako je covid-19. Zatímco v Česku počet nově nakažených aktuálně klesá, což je částečně dané i relativně nízkými počty provedených PCR testů, některé země již zaznamenávají mírný vzestup. Jedním z důvodů jsou nové mutace koronaviru SARS-CoV-2.

V Anglii je nejrozšířenější variantou omikron BA.5.2, přičemž o dominanci s ním bojuje dlouhý seznam konkurenčních příbuzných. V USA stále vede dříve celosvětově dominantní BA.5. Jeho zastoupení však neustále klesá a na paty mu začíná šlapat varianta BA.4.6, označovaná jako „Aeterna“, za kterou jsou v závěsu mutace BQ.1 a BQ.1.1.

V Singapuru prudce narůstá počet případů mutace XBB neboli „Gryphon“, což je kombinace dvou variant omikronu, která se dokáže vyhýbat imunitě a léčbě protilátkami.

Různé varianty v jednotlivých zemích

„Vlna varianty XBB v Singapuru nevykazuje žádné známky polevení a může klidně překonat dosavadní vlnu BA.5.“ uvedl na sociální síti Twitter vědec Eric Topol. Singapur má přitom jednu z nejvíc proočkovaných populací – dvě dávky vakcíny zde dostalo 90 % obyvatel, třetí posilovací dávku má za sebou 78 % populace.

Vědci sledují rychle rostoucí množství potomků omikronové linie, kteří se snaží dominovat v různých částech světa. Dle odborníků jde o „bezprecedentní scénář“. Všechny varianty se vyznačují vlastnostmi, jako je lepší obranyschopnost, zvýšená přenosnost nebo kombinace obou vlastností.

Proděkan pro výzkum z Arkansaské státní univerzity Raj Rajnarayanan publikoval graf aktuální „koronavirové polévky“. Zobrazuje zastoupení jednotlivých variant a subvariant koronaviru SARS-CoV-2 za poslední měsíc. Pomyslný žebříček aktuálně vede varianta BQ.1.1 (kerberus), následovaná BQ.1 (typhon) a BA.2.75.2 (Chiron).

Jaká bude zima?

Vzhledem k tomu, že každá z uvedených variant se exponenciálně množí, lze předpokládat, že se pandemie nachází na křižovatce. Virus se může změnit v něco podobného obecně předvídatelné a mírné chřipce, nebo se naopak může dostat ještě dál mimo dosah vědy a lépe unikat imunitě získané proděláním nemoci či očkováním.

„Byly doby, kdy v různých částech světa cirkulovaly různé varianty, jako například varianta gama v Jižní Americe a beta v Jižní Africe,“ řekl časopisu Fortune Eric Topol. „Ale tohle je odlišné, protože nyní máme varianty s extrémní úrovní imunitního úniku a v každé dané zemi jich může být potenciálně ve hře několik najednou.“

Není to přitom tak dávno, co jakákoli varianta viru, která zasáhla Spojené království, zamířila během několika málo týdnů do USA. Bylo tak poměrně snadné předpovědět stav viru v nejbližší době. Nyní však můžeme jen hádat, jaká varianta – nebo roj variant – příště zamoří jednotlivá území.

Imunita je jen krátkodobá

Podle odborníků existuje několik důvodů stávajícího stavu, včetně všeobecného upuštění od preventivních opatření proti covidu-19, zvířat přenášejících nákazu a vzniku nových variant u osob s dlouhodobou infekcí. Z velké části se však jedná o slábnoucí imunitu populace.

Získaná imunita prostě časem klesá – v průměru trvá jen tři až šest měsíců. Čím více lidí vynechá přeočkování a čím delší doba uplyne od poslední infekce virem, tím větší je šance, že virus zmutuje a rozšíří se.

Vyvanutí imunity je přitom poměrně rychlé – v případě nákazy koronavirem ve verzi BA.5 se lidé mohou nakazit stejnou nebo jinou variantou pouhých šest měsíců po prodělání nemoci. Virus se přitom evolučně vyvíjí tak, aby dokázal imunitu vzniklou očkováním nebo infekcí překonat.

Roztříštěné varianty covidu-19 rozptýlené po celé planetě vytvořily scénu, jakou svět dosud neviděl. Co se však stane dál? Podle profesora Aliho Mokdada je jednou z možností, že se virus začne více podobat chřipce, což v minulosti předpovídalo i několik dalších odborníků.

Možná skončí jako chřipka

Globální rozptýlení covidu-19 dle Mokdada napodobuje cyklus, který se každoročně odehrává u chřipky. Každá chřipková sezóna začíná s několika kmeny, na které většinou funguje vakcína, zatímco ke konci sezóny několik kmenů zmutuje a začnou se prosazovat na úkor původních. Díky tomu možná bude možné připravit se na virus jednou každoroční injekcí, která by se každý rok aktualizovala podobně jako vakcína proti chřipce.

Dalším možným scénářem je, že se každá nová varianta bude exponenciálně množit, což ztíží práci vědcům vyvíjejícím vakcíny a léčbu. Skutečnost, že koluje tolik potenciálně lepších verzí viru, je znepokojující a ztěžuje předvídání budoucnosti. „Máme v záloze Paxlovid, ale virus by si časem mohl vyvinout odolnost i vůči němu,“ řekl Topol. „To je ten problém.“

Nejnovější posilovací dávky vakcíny by měly poskytnout ochranu proti variantám BA.4 a BA.5. V současnosti však varianta BA.4 téměř vymizela a také zastoupení BA.5 na mnoha místech klesá na úkor jiných variant. Dobrou zprávou je, že nové varianty, které přebírají vládu, jsou obvykle následníkem jedné nebo druhé varianty, což podle odborníků v blízké budoucnosti slibuje dobrou účinnost posilovacích dávek.

Diskuze (1) Další článek: Japonci dali samořídícím autům pohyblivé oči. Chodci tak získají zpětnou vazbu a budou opatrnější

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,