Vakcína proti HIV od Johnson & Johnson propadla v testech – její účinnost byla jen 25,2 %

Americká farmaceutická firma Johnson & Johnson ukončila druhou fázi klinických testů vakcíny proti HIV, která probíhala v Africe. Do studie, jež byla zahájena v roce 2017, bylo zařazeno 2 600 žen z pěti jihoafrických zemí. Dle tiskové zprávy očkovací látka neposkytla dostatečnou ochranu proti viru.

Podle Světové zdravotnické organizace si nemoc AIDS, kterou způsobuje virus HIV, dosud vyžádala více než 36 milionů životů. Jako nejspolehlivější strategie, jak zabránit jejímu dalšímu šíření, se zdá být očkování. Bohužel účinná vakcína zůstává stále v nedohlednu.

Vakcína proti HIV

Vakcína od Johnson & Johnson je dalším přírůstkem na seznamu neúspěšných pokusů. V dřívějších testech přitom vypadala velmi nadějně – testy na zvířatech prokázaly snížení rizika nákazy až o 90 %. Bohužel testování na lidech dopadlo podstatně hůř.

V loňském roce firma použila stejnou technologii k úspěšnému vývoji jednorázové vakcíny proti onemocnění covid-19. Očekávání, že vakcína bude fungovat i proti dalšímu virovému onemocnění, byla tedy velmi vysoká.

Ze zveřejněných údajů vyplývá, že počet žen, u nichž byla během dvouletého sledování po očkování zjištěna infekce HIV, byl ve skupině, která dostávala placebo, i ve skupině, jež byla naočkována vakcínou, velmi podobný. Vypočítaná účinnost vakcíny se na základě těchto údajů ukázala být jen něco málo přes 25 %, což firmu přimělo k zastavení studie.

Je známo, že virus HIV oklamává imunitní systém svého hostitele a dokáže se mu vyhnout. Za tímto účelem se prezentuje různými povrchovými proteiny, které buňky imunitního systému mylně interpretují jako své vlastní a na virus proto nezaútočí.

Nepomohly ani čtyři dávky

Aby se imunitní buňky hostitele na toto klamavé chování připravily, obsahuje vakcína J&J během čtyřdávkového režimu, který je rozložen do jednoho roku, více povrchových proteinů. Jako nosič používá adenovirus 26, jež se osvědčil při přípravě vakcíny proti COVID-19.

Kromě povrchových bílkovin se vakcína skládala také z rozpustné bílkovinné složky, která byla podána během třetí a čtvrté dávky. V samostatné studii, jež byla zahájena v roce 2019 v Evropě a Americe, testuje firma jinou směs rozpustných proteinů.

Do evropsko-americké studie bylo zařazeno 3 800 osob. Po zvážení skutečnosti, že vakcína je testována na jiné populaci a v dané geografické oblasti cirkulují jiné kmeny HIV, bude Johnson & Johnson v této studii pokračovat a nadále doufá v pozitivní výsledek.

Pandemie koronaviru SARS-CoV-2 přinesla nové technologie, jako jsou mRNA vakcíny. Farmaceutické společnosti Moderna i Pfizer nyní pracují na vakcínách proti dalším nemocem, založených na této technologii. Nejdále je aktuálně Moderna, která plánuje zahájení testování mRNA vakcíny proti HIV.

Diskuze (20) Další článek: Jak ochránit děti před sexuálními útoky a kyberšikanou. Nereagovat, blokovat, upozornit, ukládat důkazy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,