Vánoce jsou pokládány za rizikové období z hlediska sebevražd. Je to ale mýtus

  • Vánoční svátky bývají z hlediska sebevražd považovány za rizikové období
  • Je to však mýtus, který nemá oporu ve statistikách
  • Zavádějící zprávy o vánočních sebevraždách můžou mít na lidi v duševní krizi vážný dopad

VědcI z Annenberg Public Policy Center při University of Pennsylvania se kromě jiných projektů dlouhodobě věnují sledování fám a dezinformací. Zajímají je faktory, které nepravdivým zprávám prodlužují život a přispívají k jejich šíření.

Více než dvě desetiletí se zabývají mylnou představou, podle které během svátků včetně Vánoc stoupá počet sebevražd. Ve skutečnosti jsou sebevraždy na konci roku blízko svého ročního minima. Ve sdělovacích prostředcích všeho druhu však nejsou zmínky a zprávy o „sebevražedných“ vánočních svátcích žádnou vzácností.  

Z poslední analýzy zpráv ve sdělovacích prostředcích zveřejněných ve Spojených státech mezi Vánoci a Novým rokem 2021-2022 podle Annenberg Public Policy Center vyplývá, že více než polovina zpráv zmiňujících sebevraždy v souvislosti se svátky podporovala falešný mýtus. Annenberg Public Policy Center se snaží populární mylnou představu uvést na pravou míru. Ale vědci jsou nuceni přiznat, že se jim to nedaří.

„Naše zkušenosti se sledováním zpráv o sebevraždách během svátků ukazují, jak těžké je tento mýtus vyvrátit,“ říká Dan Romer, ředitel výzkumu v Annenberg Public Policy Center. "Za třiadvacet let trvání naší studie došlo jen v devíti letech k tomu, že zprávy vyvracející mýtus převažovaly nad zprávami, které ho potvrzovaly. Za posledních deset let k tomu došlo jen třikrát."

Prosinec a leden jako rizikové období?

Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí se v USA počet sebevražd v roce 2021 oproti letům 2019 a 2020 zvýšil. Celostátní míra sebevražd však v roce 2021 nepřekonala maximum z roku 2018, i když rozdíl nebyl nijak propastný (14,0 na 100 000 obyvatel v roce 2021 oproti 14,2 v roce 2018).

Nástup covidové pandemie v roce 2020 a lockdowny v některých částech Spojených států se do zvýšené míry sebevražd nepromítly. V roce 2021 však byl počet sebevražd o 4 % vyšší než v roce 2020. Průměrný počet sebevražd v USA v lednu a prosinci 2021 ale patřil k nejnižším za celý rok. Leden byl v počtu sebevražd ze dvanácti měsíců desátý a prosinec dokonce poslední, dvanáctý. Měsícem s nejvyšší mírou sebevražd byl v roce 2021 srpen.

"Pro některé lidi může být konec roku nabitý silnými emocemi," řekl Romer. „Objevují se zprávy pojednávající o nostalgii Vánoc, o sezónním vzestupu depresí, a to spolu s dalšími faktory mýtus o zvýšeném počtu sebevražd posiluje. Panují obavy o ty, kteří během roku ztratili přátele nebo někoho z rodiny a na které doléhá smutek z těchto ztrát. Ale není namístě předpokládat, že to vede lidi k sebevraždám.“

Podobné trendy jsou patrné i v jiných zemích. Míra sebevražd v Anglii o Vánocích klesá a během roku kulminuje na jaře. V Rakousku je o Vánocích asi o pětadvacet procent méně sebevražd než v jiných obdobích roku.  Z tohoto trendu existují výjimky. V Austrálii a Mexiku bývá počet sebevražd na Štědrý den a na Nový rok nepatrně vyšší. Ve většině zemí světa však platí, že kolem Vánoc je míra sebevražd nižší, než bývá průměr.

Zodpovědnost novinářů

Nepravdivé zprávy utvrzující lidi ve falešné představě, že mezi Vánoci a Novým rokem dochází k nárůstu sebevražd, nejsou neškodné. Můžou pohnout ke spáchání sebevraždy lidi, kteří se myšlenkou na dobrovolné ukončení života zabývají.

 Annenberg Public Policy Center proto opakovaně vyzývá publicisty, aby šíření mýtu nepodporovali. Pokud už chtějí o této problematice psát či vysílat, pak by měli čerpat z hodnověrných zdrojů, jako jsou pro Spojené státy údaje z databází Centra pro kontrolu a prevenci nemocí.

Zároveň ale vědci varují před dojmem, že Vánoční svátky jsou pro všechny idylou. I o těchto svátcích se samozřejmě někteří lidé ocitají v situacích, z jakých nevidí jiné východisko než sebevraždu. A to nelze podceňovat. Rizikový může být už návrat k všední rutině po svátcích, kdy statistiky zaznamenávají zvýšení počtu sebevražd po jejich svátečním útlumu.

Diskuze (4) Další článek: Vzhled prestižního modelu XPS a výbava pro náročné. Test notebooku Dell Precision 5470

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,