Bezpečnost | Gmail

Vaše e-maily v Gmailu mohou číst roboti i živí lidé. Mohli jste jim dát přístup, ani o tom nevíte

Deník Wall Street Journal přišel s tvrzením, podle kterého Google umožňuje aplikacím třetích stran číst e-maily milionů uživatelů Gmailu. Co to znamená v praxi?

Hned na začátek je vhodné podotknout, že se nejedná o nějaké nekalé hackerské praktiky. Oprávnění aplikacím třetích stran uděluje uživatel. Wall Street Journal však upozorňuje, že ze znění požadavku k přístupu aplikací jednoznačně nevyplývá, že jde o čtení obsahu celých e-mailových zpráv.

Ještě horší je skutečnost, že není nijak rozlišováno mezi tím, zda bude obsah e-mailů analyzován pomocí nějakého automatického nástroje, nebo jestli ho budou číst lidé. Je to přitom důležitá hranice, co by ještě uživatelé mohli být ochotni akceptovat, a co už je takříkajíc „přes čáru“.

Nastavení přístupu umožňuje společnostem a vývojářům aplikací zobrazit e-maily, prohlížet si soukromé informace, včetně adres příjemců, časových značek a celého obsahu zprávy. I když aplikace potřebují souhlas uživatele, z formuláře pro vyjádření souhlasu není zřejmé, že umožní číst vaše e-maily nejen počítačům, ale i lidem.

Google se brání tím, že data poskytuje jen prověřeným vývojářům, a to pouze s výslovným souhlasem uživatelů. Proces ověřování zahrnuje kontrolu, zda je správně reprezentována identita společnosti a její zásady ochrany osobních údajů uvádějí, že aplikace bude sledovat e-maily. Požadavek na přístup také musí logickým způsobem odpovídat tomu, jaká je její funkce.

Lze předpokládat, že existuje mnoho aplikací od Salesforce a Microsoft Office až po méně známé e-mailové aplikace. Pokud jste někdy při zadávání účtu Google do aplikace viděli níže uvedenou žádost, pak je možné, že jste aplikaci povolili číst vaše e-maily.

Pokud jste viděli tuto žádost, pak jste aplikaci povolili číst vaše e-maily
Pokud jste viděli tuto žádost, pak jste aplikaci povolili číst vaše e-maily

Zatím neexistují žádné důkazy o tom, že by vývojáři aplikací třetích stran zneužili nějaké údaje. Zdá se však, že už samotná možnost zobrazení a čtení soukromých e-mailů překračuje hranici soukromí.

Chcete-li zjistit, které aplikace mají oprávnění k vašem účtu Google a odvolat je těm, které již nepoužíváte nebo jsou podezřelé, můžete tak učinit na stránce Aplikace s přístupem k vašemu účtu.

E-mail zdarma - není čas změnit vaši starou adresu?

[CNCVideo: player.zive.cz|5396816

Diskuze (21) Další článek: Malování ve virtuální realitě se zdokonaluje: Oculus Medium dostává nové funkce a využijí ho i profíci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,