Připojení k internetu | Optické kabely | Orange

Ve francouzské vesnici úplně vypnou metalickou síť. Všichni přejdou na optiku

Obec Lévis-Saint-Nom vzdálená asi 50 km od Paříže se stane jedním z prvních míst, které se zbaví závislosti na měděných dvoulinkách. Síť, která v minulosti sloužila primárně pro telefonování a dnes pro xDSL internet, tam v březnu letošního roku skončí. Nahradí ji optické připojení.

Operátor Orange spravující tamní infrastrukturu si vesnici s 1600 obyvatel vybral pro pilotní test již loni v létě, od podzimu pak připravoval upgrade sítě. Zkušenosti z Lévis-Saint-Nom chce Orange využít také na dalších místech. Ve velkém chce metalickou síť začít rušit v roce 2023. Do roku 2030 by už Francie měla plně běžet na optice (případně kabelovce a bezdrátech).

Orange spravuje metalické sítě také v Polsku, Jordánsku, Pobřeží Slonoviny a Senegalu, ale tam zatím podobný krok neoznámil. Před dvěma týdny ohlásil postupné rušení xDSL sítě také slovenský Telekom. Český Cetin konec zatím neplánuje, avšak potvrdil, že modernizaci xDSL už „prakticky ukončil“ a od letoška se rovněž soustředí primárně na optiku.

g-fast.png
Po VDSL2 přijde G.fast s rychlostmi přes 1 Gb/s (zdroj: Nokia)

Metalické sítě se již pohybují na hranici možností. Sice je lze i nadále zrychlovat, ale efekt to má jen na kratší vzdálenosti. Zatímco stávající technologie VDSL2 zvládne přenášet data rychlostí 250 Mb/s na stovky metrů, u nástupců se již musí tzv. poslední míle zkracovat. Technologie G.fast počítá s rychlostí až 1 Gb/s, avšak jen do 100 metrů. Budoucí XG-Fast se může dostat až na 10 Gb/s na vzdálenosti v nižších desítkách metrů.

Zdroj: La Gazette via TelecomPaper

Diskuze (61) Další článek: Apple je největším odběratelem čipů na světě. Značně překonává i dřívějšího krále v podobě Samsungu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,