Ve Spojených státech se šíří superkapavka. Běžná antibiotika na ni neplatí

Američtí odborníci objevili první dva případy infekce novým kmenem superkapavky, pohlavně přenosné infekce gramnegativní bakterií Neisseria gonorrhoeae. Kapavka je běžnou chorobou, ale obavy budí její stále rozšířenější a silnější rezistence vůči antibiotikům. Jak uvádí ministerstvo veřejného zdraví státu Massachusetts, v tomto případě jde o kmen rezistentní vůči pěti různým antibiotikům.

Oba případy naštěstí skončily pro pacienty happyenedem. Podařilo se je vyléčit vysokými dávkami cefalosporinového antibiotika ceftriaxonu, které je možná posledním, na které tato superkapavka reaguje. Podle lékařů ale důvod ke znepokojení přetrvává. Až doposud byly takové kmeny známé jen z Asie a Tichomoří.

Jak uvedla Margret Cookeová, komisařka pro zdraví státu Massachusetts, objev nového kmene superkapavky představuje vážné zdravotní riziko. Jde o jednu z hrozeb, které jsou v hledáčku amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) a dalších institucí.

Proč kapavka uniká pozornosti

Cooková proto v prohlášení ministerstva veřejného zdraví Massachusetts vyzývá všechny sexuálně aktivní spoluobčany, aby se nechávali pravidelně testovat kvůli pohlavně přenosným infekcím a zvážili počet svých sexuálních kontaktů i jejich rizikovost. Vzhledem k tomu, že mezi oběma zmíněnými případy není žádná zjevná spojitost, bude tento kmen v USA zřejmě již více rozšířený.

Klepněte pro větší obrázek
Růst výskytu kapavky v usa mezi lety 2011 a 2020.

Kapavka v řadě případů uniká pozornosti, protože infekce může probíhat bez zjevných symptomů. Neléčené onemocnění ale může mít závažné následky, včetně rozsáhlých infekcí v pánevní oblasti, které mohou vést až k neplodnosti. Infekce kapavkou rovněž podstatně zvyšuje riziko nakažení virem HIV, zřejmě kvůli narušení povrchu sliznic.

V USA měli historicky nejméně nových případů kapavky v roce 2009. Od té doby se jejich opět zvyšuje. V roce 2020 tam bylo zaznamenáno 678 tisíc případů, což je více než 100 procentní navýšení oproti roku 2009. Celosvětově dochází k neustálému nárůstu počtu rezistentních infekcí kapavky.

Kapavka se typicky léčí dvěma antibiotiky – zmíněným ceftriaxonem a azithromycinem. Odborníci ale objevují stále více kmenů kapavky, které jsou vůči těmto antibiotikům rezistentní. Pak ještě zbývá pár dalších, méně používaných antibiotik, které je možné při léčbě kapavky použít. I v jejich případě se ale objevuje stále více rezistentních kmenů. Podle odborníků je jenom otázkou času, kdy se objeví kmeny neléčitelné soudobými antibiotiky.

Via IFL Science

Diskuze (16) Další článek: Opatrné našlapování kolem stíhaček pro Ukrajinu. Aktivní jsou Francouzi, uvažuje se i o Gripenech

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,