Vědci zrekonstruovali značnou část genomu muže, který zemřel v roce 1827

Hans Jonatan se narodil v roce 1784 Karibiku, o 18 let později se přestěhoval na Island a v roce 1827 zemřel. Vědcům se nyní podařilo zrekonstruovat část jeho genomu, díky čemuž vyšlo najevo, že jeho matka pocházela z Afriky.

Jde o skvělý úspěch tzv. reverzního genetického inženýrství a současně o první případ, kdy byl něčí genom rekonstruován nikoliv z jeho ostatků, ale potomků. Těch se podařilo najít téměř 800.

„Podle našeho názoru tato studie demonstruje první použití genotypových dat získaných od současných jedinců, společně s informacemi o jejich genealogických vztazích, k rekonstrukci významné části genomu jediného předka narozeného před více než 200 lety,“ uvedl mezinárodní tým výzkumníků.

Odborníci pomocí SNP (single-nucleotide polymorphism) čipů u 182 vybraných Hansových potomků identifikovali různé variace DNA. U 20 potomků kromě toho provedli sekvenaci kompletního genomu. Nakonec měli k dispozici 674 chromozomálních fragmentů potenciálně spojených s Jonatanovým africkým dědictvím.

Po dalších genetických analýzách a genealogických kontrolách dokázal tým znovu vytvořit 38 % genetické informace, kterou Jonatanovi předala jeho matka Emilia Regina. Ta (nebo její rodiče) se do Karibiku pravděpodobně dostala jako otrokyně v letech 1760 až 1790.

„S rozsáhlými genealogickými záznamy, genotypovými daty a odlišným původem je rekonstrukce genomu předka, který zemřel téměř před 200 lety, relativně přímočará,“ uzavřeli badatelé.

Zdroj: ScienceAlert, Foto: Airforcemedicine.af.mil

Váš názor Další článek: Svět loni stáhl 175 miliard mobilních aplikací. Nejvíc přispěli Číňané a Indové

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,