Vědecky dokázáno: Eva Puskarčíková je nejkrásnější biatlonistka

Britští výzkumníci chtěli zjistit, jak určujeme, zda je pro nás nějaký člověk atraktivní a jestli se ve vzhledu může odrazit i „výkonnost“ daného jedince. Jako vhodné adepty pro výzkum si vybrali biatlonisty, a to muže i ženy. Zjistili, že se spojitost atraktivity a sportovního výkonu u obou pohlaví liší. Pro našince je ale zajímavější až druhotný výsledek tohoto výzkumu – ukázalo se, že nejatraktivnější biatlonistkou je česká závodnice Eva Puskarčíková.

Ženy odhalí výkonnost mužů pohledem

Výzkumníky zajímalo z biologického a sociologického hlediska, jak spolu souvisí atraktivita jedince a jeho sportovní výsledky. K průzkumu zvolili biatlon, který je u nás sice docela populární, ale jinak se jedná o okrajový sport a nedalo se očekávat, že by dotazovaní byli ovlivněni nějakou všeobecnou popularitou sportovců, jako například u světoznámých fotbalistů, hokejistů či tenistů. Navíc je to sport, kde mohou vyniknout ženy stejně jako muži. 

Do testu bylo zařazeno 156 biatlonistů a biatlonistek, kteří se účastní světového poháru a jsou tedy dobře zanalyzovány jejich sportovní výsledky. Fotografie sportovců byly předkládány dotazovaným opačného pohlaví, kteří o jejich sportovní úrovni neměli ponětí. Následně se porovnávalo, zda vnímání atraktivity koreluje se sportovními výkony. 

Výsledek byl překvapující. U mužů se totiž souvislost jasně projevila, kdežto u žen ne. Ženy hodnotící biatlonisty upřednostnili závodníky, kteří mají lepší sportovní výsledky, aniž by o tom ale věděli – rozhodovali se pouze na základě jejich vzhledu. Muži hodnotící atraktivitu biatlonistek ale ve svém hodnocení výsledky sportovkyň nijak nepropojili. 

Nejhezčí biatlonistka je Eva Puskarčíková

Následovalo vědecké pátrání, proč tomu tak je. Nejpravděpodobnější je teorie, že mají ženy vyvinutý smysl pro rozpoznání rysů náležících silnějším jedincům. A následně preferují muže s těmito rysy, ačkoli mohou mít ve srovnání s jinými jedinci po čistě vizuální stránce nějaké nedostatky. Z jiných studií jsou například známy typické vizuální rysy atraktivních mužů, jenže ty byly v aktuálním průzkumu často přehlíženy u jedinců, kteří měli slabší výkonnost oproti ostatním, byť ne tak vizuálně dokonalým mužům. 

Už dříve se podobné studie prováděly u mužských sportovců, konkrétně u cyklistů z Tour de France nebo u hráčů amerického fotbalu. Výsledky měly podobný závěr. Kupodivu ale až nyní britské vědce napadlo udělat podobný výzkum i pro sportovkyně a výsledky porovnat. 

Výzkum neměl za cíl zjistit, která biatlonistka je nejhezčí, ostatně konkrétními jmény se vědecká zpráva ani nezaobírá.  Jenže žebříček nejatraktivnějších biatlonistů a biatlonistek pochopitelně musel vzniknout. Stačilo se zeptat, a tak vědci pro deník The Times prozradili, že nejatraktivnějším biatlonistou je Lowell Bailey z USA a biatlonistkou naše Eva Puskarčíková.

Diskuze (4) Další článek: V profesionálním baseballovém zápase poprvé v historii hlídal hru robotický rozhodčí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,