Velká Británie začne letos krmit psy a kočky masem vypěstovaným v laboratoři | Ilustrace: AI DALL-E

Ilustrace: AI DALL-E

Velká Británie začne letos krmit psy a kočky masem vypěstovaným v laboratoři

Spojené království se stalo první evropskou zemí, která schválila využití laboratorně pěstovaného masa. Britské regulační úřady daly zelenou společnosti Meatly k použití kultivovaného kuřecího masa v krmivech pro domácí zvířata.

Vývoj zrychlil díky Brexitu

Meatly je britský startup založený v roce 2022. Firma plánuje uvést na trh první vzorky svého krmiva založeného na umělém mase ještě v tomto roce. V následujících třech letech se chce zaměřit na snížení nákladů na výrobu a zahájit produkci v průmyslovém měřítku.

Laboratorně pěstované maso se vyrábí kultivací živočišných buněk v kontrolovaném prostředí. V případě Meatly se jedná o buňky získané z kuřecích vajec, které jsou následně pěstovány s využitím vitamínů a aminokyselin. Výsledný produkt má konzistenci podobnou paštice a bude určen především pro psy a kočky.

Spojené království se dostalo do čela vývoje v této oblasti částečně díky Brexitu, který zemi umožnil odchýlit se od přísnějších regulací Evropské unie. Připustil to Owen Ensor, generální ředitel a spoluzakladatel Meatly. Kromě příležitosti vytvořené Brexitem pomohl také důraz předchozí vlády na biotechnologie a inovace.

Nevadilo by ani třetině lidí

Schválení laboratorně pěstovaného masa pro krmiva zvířat se dá vnímat jako první krok k jeho potenciálnímu využití pro lidskou spotřebu. Britský úřad pro potravinové standardy s tímto vývojem zřejmě počítá. Už dříve naznačil, že zvažuje změny v procesu schvalování kultivovaného masa, aby odstranil zbytečnou zátěž pro podniky a snížil byrokracii. Laboratorní maso pro talíře lidských strávníků tady ale určitě nebude dříve než za dva roky.

Studie Winchesterské univerzity zjistila, že 50 % dotázaných majitelů domácích zvířat by svým mazlíčkům podávalo kultivované maso a třetina by s ním neměla problém ani sama.

Velké nadšení, velké obavy a politika

Přestože je schválení laboratorně pěstovaného masa ve Spojeném království významným krokem vpřed, názory na tento směr rozvoje se v různých zemích liší.

Zatímco Singapur, Izrael a část Spojených států amerických již kultivované maso pro lidskou spotřebu schválily, v některých zemích se setkává s odporem. Například Itálie, Francie a Rakousko vyjádřily obavy z dopadu na tradiční zemědělství. Některé státy USA, jako nedávno Florida, dokonce kultivované maso zakázaly.

Kritici poukazují na potenciální rizika spojená s laboratorně pěstovaným masem a na potřebu dalšího výzkumu dlouhodobých účinků jeho konzumace. Někteří farmáři se obávají narušení tradičního zemědělského průmyslu. Existují také otázky ohledně energetické náročnosti výroby kultivovaného masa a jeho skutečného dopadu na životní prostředí ve srovnání s tradičním způsobem produkce. Nejistá je zatím také ekonomická životaschopnost byznysu laboratorně pěstovaného masa.

Přes tyto výzvy vidí mnoho odborníků v laboratorně pěstovaném mase budoucnost potravinářského průmyslu. Argumentují, že tato technologie může pomoci řešit rostoucí poptávku po bílkovinách ve světě s omezenými zdroji. Kultivované maso by mohlo nabídnout etičtější a udržitelnější alternativu k tradičnímu chovu zvířat, zejména v kontextu rostoucí populace a změny klimatu.

Rozhodnutí Spojeného království schválit laboratorně pěstované maso pro krmiva zvířat je významným milníkem, který pravděpodobně ovlivní vývoj v dalších zemích. Ale zatímco někteří vnímají tento krok jako důkaz britské inovativnosti a flexibility po Brexitu, jiní varují před unáhleným přijetím nové technologie bez důkladného pochopení všech jejích důsledků.

Další informace: MeatlyBBC, The Guardian, The Verge, New York Times

Určitě si přečtěte

Články odjinud