Velké stěhování Virgin Galactic – do vesmíru bude létat z přístavu v Novém Mexiku

Po dvou úspěšných zkušebních letech s posádkou do vzdálenosti 80 kilometrů od Země přesune Virgin Galactic své aktivity z Kalifornie na Spaceport America v Novém Mexiku. V Santa Fe to na tiskové konferenci oznámil zakladatel společnosti miliardář Richard Branson v přítomnosti guvernérky Michelle Lujan Grisham.

Stěhování začne prakticky okamžitě a bude pokračovat v létě, aby se minimalizovalo narušení školní docházky rodin s dětmi. Dotknout se má více než stovky zaměstnanců, kterým se pracoviště přesune o několik stovek kilometrů směrem do vnitrozemí Spojených států. Dojde tak ke splnění deset let starého slibu, který Virgin Galactic dala Novému Mexiku výměnou za investici ve výši 200 milionů dolarů.

Akce „Kulový blesk“ začíná

„Nové Mexiko splnilo svůj slib vybudovat první vesmírný přístav na světě,“ řekl Branson. „Dnes jsem maximálně nadšen z toho, když mohu oznámit, že na oplátku jsme nyní připraveni přinést do Nového Mexika první vesmírnou cestovku na světě.“ Podle guvernérky začíná tímto dnem nová kapitola leteckého a kosmického průmyslu v Novém Mexiku.

Letenku do vesmíru si za cenu až čtvrt milionu dolarů (cca 5,7 milionů korun) koupilo kolem sedmi stovek potenciálních zájemců. Ti se nyní mohou začít těšit, neboť přesun do Nového Mexika je signálem, že komerční osobní lety by měly začít ještě v tomto roce.

Součástí nového komplexu je startovací dráha, hangáry, kanceláře, sklad paliva a telekomunikační infrastruktura. Sesterský podnik Virgin Galactic – The Spaceship Company – zůstane v kalifornském Mojave Air & Space Port, kde bude pokračovat ve výzkumu a výrobě plánované flotily strojů WhiteKnightTwo a SpaceShipTwo.

Vesmírný přístav Spaceport America

Kosmický přístav Spaceport America je v současnosti jediný svého druhu na světě. Rozkládá se na 7300 hektarech původní pouště ve výšce 1401 metrů nad mořem, leží 143 km severně od El Pasa a 72 km severně od Las Cruces. Je určen k letům strojů jak s horizontálním, tak i s vertikálním startem.

Spaceport America byl oficiálně otevřen 18. října 2011. Místo je od 24. června 2015 dostupné pro širokou veřejnost v rámci placené exkurze nabízené pod označením „Spaceport America Experience“.

Váš názor Další článek: ELONOVINKY: SpaceX optimalizuje lety raket. Připravuje se na Starlink

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,