Velryby jako přírodní řešení klimatických změn? Podle nového výzkumu rozhodně ano

Chceme-li zastavit či dokonce zvrátit klimatické změny, potřebujeme z atmosféry odstranit co možná největší množství oxidu uhličitého. A z nové zprávy Mezinárodního měnového fondu (IMF) plyne, že by nám s tím mohly pomoct velryby.

Vědci na základě výpočtů dospěli k závěru, že každý z těchto fascinujích tvorů během svého života absorbuje průměrně 33 tun výše jmenovaného plynu. Až zemře, uhlík zachycený v jeho těle skončí na dně oceánu.

„Příroda měla miliony let na zdokonalení své technologie velrybích propadů uhlíku,“ napsal tým. „Vše, co musíme udělat je nechat velryby žít.“

Velryby vs. stromy

Připomeňme, že ekolog Thomas Crowther v únoru za naší nejsilnější zbraní proti změnám klimatu označil stromy. Autoři zprávy IMF nicméně poukazují na to, že jeden strom dokáže absorbovat pouhých 22 kg oxidu uhličitého ročně.

Kytovci navíc vytvářejí odpad, který ke svému růstu potřebuje fytoplankton. Tyto jednobuněčné fotosyntetizující mikroorganismy dle odhadů odborníků zachycují 40 % veškerého vyprodukovaného oxidu uhličitého.

„Pokud jde o záchranu naší planety,“ uzavírají badatelé, „jedna velryba stojí za tisíce stromů.“

Titulní foto: Gabriel Barathieu, CC BY-SA 2.0

Diskuze (37) Další článek: Disketa s podpisem Steva Jobse se prodává v aukci – cena atakuje hranici 200 000 korun

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,