Vesmírné závody: Čína vypustila 2 rakety na orbitu během 3 hodin

  • Čína vypustila na oběžnou dráhu dvě nosné rakety v rychlém sledu za sebou
  • Jejich starty na dvou různých místech dělily pouhé 3 hodiny
  • Letos Čína uspořádala celkem 26 startů na oběžnou dráhu

V současné době jsme svědky intenzivního vesmírného soupeření mezi Spojenými státy a Čínou. Obě země se předhánějí v rekordech a úspěších, kterých při vesmírných letech dosáhnou. Teď zabodovala Čína, když se jí povedlo vypustit na oběžnou dráhu dvě nosné rakety v rychlém sledu za sebou. Jejich starty na dvou místech na severu Číny dělily pouhé 3 hodiny.

Jednou z těchto raket byla komerční nosná raketa na pevné palivo Kuaizhou-1A, která vzlétla z mobilní odpalovací rampy na kosmodromu Ťiou-čchüan  v poušti Vnitřního Mongolska, na území provincie Kan-su. Druhou raketou v pořadí byla nosná raketa Dlouhý pochod 6 na kapalné palivo, kterou vypustili o 3 hodiny později z kosmodromu Tchaj-jüan, umístěného v horách provincie Šan-si.

Co měly rakety na palubě?

Raketa Kuaizhou-1A vynesla na orbitu 230 kilogramový satelit Jilin-1 Gaofen-2A pro dálkový průzkum Země v oblasti viditelného záření, který vyrobila společnost Changguang Satellite Technology Co. Ltd. Satelit nabízí plně barevné rozlišení 0,75 metru.

Čína poslední dobou vyvíjí satelity pro pozorování Země, jak na národní úrovni, tak i na úrovni provincií. Zmíněný satelit se stane součástí konstelace satelitů Jilin, kterou z části financuje vláda severočínské provincie Ťi-lin (Jilin). Úřady provincie si od této konstelace slibují data pro vlastní potřebu, a také data pro komerční účely, která by mohla přispět k rozvoji místní ekonomiky.

Nosič Kuaizhou-1A je odvozený od vojenských raket. Tvoří jej 3 raketové stupně na pevné palivo a finální raketový stupeň na kapalné palivo. Pro tento typ nosné rakety to byl čtvrtý komerční start.

Nosná raketa Dlouhý pochod 6 o 3 hodiny později vynesla 5 satelitů typu Ningxia-1, které by podle dostupných informací měly určeny převážně pro dálkový průzkum Země. Vyrobila je společnost Aerospace Dongfanghong Satellite Co., Ltd. a nesou jméno autonomní oblasti Ning-sia. Zde také sídlí společnost, která tuto misi financovala.

Šlo o třetí start rakety Dlouhý pochod 6, a pro tento let byla raketa modifikována. Čína v roce 2019 uspořádala celkem 26 startů na oběžnou dráhu, z nichž bylo 24 úspěšných.

Titulní ilustrační foto: AAxanderr, Public domain

Diskuze (5) Další článek: Android pro počítače a notebooky dospěl ve verzi 9.0 Pie do finální verze. Můžete ho zkusit

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,