Větrná turbína bez lopatek dokáže na střeše domu vyrobit o 50 % víc elektřiny než solární panely

Texaská firma Aeromine Technologies nabízí zajímavou alternativu k fotovoltaickým panelům instalovaným na střechy domů. Patentovaná větrná turbína bez lopatek může fungovat jako lokální zdroj čisté energie, který najde využití zejména v městských zastavěných oblastech.

Škálovatelná jednotka dokáže při stejných nebo nižších nákladech vyrobit o 50 % více elektrické energie než střešní solární panely (pochopitelně záleží na podmínkách).

Jak to funguje

K zachycení a zesílení proudění vzduchu využívá technologii podobnou aerodynamickým prvkům závodních automobilů, díky čemuž funguje i při rychlosti větru pouhých 8 km/h. Vyžaduje přitom přibližně desetinu prostoru potřebného pro solární panely a energii vyrábí i v noci.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Turbína vyrábějící elektřinu je až v zapouzdřeném boxu, který eliminule hluk i potenciální konflikty s okolím.

Bezlopatková větrná elektrárna plná výhod

Na rozdíl od běžných větrných turbín, které jsou hlučné, vizuálně rušivé a nebezpečné pro ptáky, je patentovaný systém Aeromine Technologies nehybný, téměř bezúdržbový a prakticky tichý. Díky malé ploše, kterou na střeše zabere, lze jednotky kombinovat se střešní fotovoltaikou, a získat tak ještě vyšší úroveň energetické nezávislosti.

Systém se obvykle skládá ze 20 až 40 jednotek instalovaných na okraji budovy proti převládajícímu směru větru. Jedna jednotka poskytuje stejné množství energie jako až 16 solárních panelů. Může tak minimalizovat kapacitu skladování energie potřebnou k pokrytí energetických potřeb budovy a vyrábět elektřinu za všech povětrnostních podmínek.

Systém Aeromine je určen pro instalaci na budovy s velkými plochými střechami, jako jsou například sklady a distribuční centra, výrobní závody, kancelářské budovy, obytné domy či velkoplošné maloobchodní prodejny. Snadno se instaluje, což z něj činí nákladově a prostorově efektivní řešení pro využívání obnovitelné energie.

Už se testuje v praxi

Společnost BASF Corporation v současné době testuje systém Aeromine ve svém výrobním závodě ve Wyandotte ve státě Michigan. Patentovaná technologie byla ověřena společným výzkumem s národními laboratořemi Sandia a Texaskou technickou univerzitou.

Jedná se o převratnou změnu, která přináší novou hodnotu na rychle rostoucí trh výroby energie na střechách a pomáhá firmám plnit jejich cíle v oblasti udržitelnosti pomocí nevyužívaného distribuovaného obnovitelného zdroje energie,“ uvedl generální ředitel společnosti Aeromine David Asarnow.

Podle organizace Architecture 2030 mají budovy a zastavěné prostředí téměř poloviční podíl na celosvětových emisích uhlíku. Samotný provoz budov se na emisích podílí zhruba 27 %, zatímco na stavební materiály, konstrukci a další energie ve stavebnictví připadá podle odhadů dalších 20 %.

Diskuze (160) Další článek: Klíšťata využívají rafinovaný trik. K útoku na hostitele bez kontaktu jim pomáhá statická elektřina

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,