Video propaguje zázračnou léčbu rakoviny využívající mech. Nemáte mu věřit

Nové video vám prozradí to, co se před vámi zákeřné farmaceutické společnosti neustále snaží tajit: účinný lék na rakovinu byl objeven již v roce 1816. Je založený na jistém druhu mechu a snadno dostupný online!

Toto video podle očekávání rychle nasbíralo miliony zobrazení. Ve skutečnosti má však úplně jiný cíl: naučit diváky, aby byli skeptičtí vůči reklamám propagujícím různé alternativní způsoby léčby. Jinak řečeno... jde o promyšlený fake.

Mech s údajně protirakovinnými účinky totiž vůbec neexistuje, stejně jako neexistuje jeho objevitel. To ovšem rozhodně neznamená, že by spousta lidí nebyla ochotna uvěřit opaku – tedy pokud by chybělo závěrečné vysvětlení.

„Video bylo koncipováno jako trojský kůň: na povrchu vypadalo jako jedno z populárních, snadno sdílitelných konspiračních videí, ale ve skutečnosti to všechno byl hoax, který ukázal, jak jednoduché je nechat se těmito online pohyblivými obrázky zmanipulovat,“ uvedl tvůrce dotyčného díla, Jonathan Jarry z Office for Science and Society při McGill University.

Jarry rovněž objasnil, že chtěl oslovit zejména jedince, k nimž se dostávají protichůdné informace a oni váhají k čemu se přiklonit – nikoliv tedy zaryté „alternativce“ či naopak skeptiky, kteří k dané problematice již dávno zaujali pevný postoj.

„Určitě přemýšlím o tom, že bych za několik měsíců zase něco podobného udělal… Ti z nás, kteří se snaží vzdělávat veřejnost v kritickém myšlení a vědecké gramotnosti, by tohoto zvýšení publicity určitě mohli využít. Veřejnost tyto dovednosti potřebuje více než kdykoliv dříve,“ uzavřel Jonathan.

Ilustrační foto: Paul van de Velde, CC BY 2.0

Pseudovědy

Pseudovědy jsou postupy nebo znalosti, které jejich provozovatelé staví na úroveň vědeckých disciplín. Ale i když je propagují způsobem připomínající vědecké postupy, nedodržují při tom základní pravidla vědy nebo vycházejí z chybných předpokladů. Pseudovědy často předpokládají existenci dosud nepoznaných, někdy i duchovních sil. Jejich výsledky bývají neověřitelné, neopakovatelné.

Biorezonance | Homeopatie | Tradiční čínská medicína | Astrologie | Akupunktura | Plochá Země | Scientologie | Sisyfos

Diskuze (6) Další článek: Google Now přichází o Chytré karty, přebírá je Asistent. V Česku zatím utřeme nos

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,