Mobilní aplikace | Mapy Google

Vím, kde jsi a kolik ti zbývá baterky v telefonu: Sdílení polohy v mapách Googlu má novou funkci

Bezmála rok a půl umožňují Mapy Google sdílení polohy s ostatními uživateli. V poslední verzi přidávají malé, ale praktické vylepšení: kromě pozice předávají údaj o stavu baterie ve sledovaném zařízení, informuje Engadget.

První náznaky, že by Mapy Google měly v režimu sdílení polohy odesílat také informaci o stavu baterie, odhalili již v únoru redaktoři serveru Android Police. Ve zdrojových kódech testovacího sestavení verze 9.71 totiž našli textový řetězec battery level is between %s%% and %s%% („úroveň baterie je mezi ... a ...“). V té době se však tento údaj nikde nezobrazoval.

Po poslední aktualizaci Map Google na verzi 9.83.0, která byla uvolněna tento týden, aktivoval vyhledávací gigant funkci zobrazení stavu baterie všem uživatelům. Podle dostupných informací funguje jak v mobilní aplikaci pro Android, tak i na iOS.

Odesílání stavu baterie může být užitečné například pro zamezení paniky v případě, kdy během sledování polohy dojde k vybití akumulátoru. Sledující může díky tomu počítat s tím, že se sledovanému nedovolá, ani mu nebudou doručeny odeslané zprávy. Samozřejmě se nejedná o funkci, kterou většina uživatelů využije každý den. Může však být užitečná pro ty, kteří často potřebují sledovat své blízké.

Mapy Google nově sdílí s polohou i informaci o stavu baterie
Mapy Google nově sdílí s polohou i informaci o stavu baterie

Chcete-li novinku vyzkoušet v praxi, spusťte na svém chytrém telefonu aplikaci Mapy Google a v postranní nabídce zvolte Sdílení polohy. Poté nastavte dobu, po kterou si přejete být sledováni, a příjemce nebo aplikaci, přes kterou budete sdílet.

Sdílení polohy vrátil Google do svých Map v březnu loňského roku. Obnovil tak uživateli využívanou funkci, kterou v letech 2009 až 2013 nabízel v rámci dnes již neexistující aplikace Google Latitude. Později ji poskytoval v rámci své sociální sítě Google+, nicméně zde se nesetkala s očekávanou odezvou.

Diskuze (6) Další článek: Zemědělství čeká digitální revoluce. Brňáci chtějí z polí udělat chytré farmy prošpikované senzory

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,