Cloud | Hudba, filmy, seriály

Voltra: hudba pro ty, kteří odmítají Spotify nebo Apple Music

Pro mnohé uživatele už není shromažďování hudby na lokálním úložišti aktuální a raději se spoléhají na Spotify, Youtube nebo Apple Music. Stále se však najde množství těch, kteří na svoji sbírku nedají dopustit a právě pro ty je připravena platforma Voltra.

V základu se může jednat pouze o běžný přehrávač pro desktop, který si poradí s většinou běžných hudebních formátů včetně těch bezztrátových. Tady zaujme především minimalistický a moderní vzhled. Ten se blíží třeba tomu, co nabízí výchozí hudební aplikace ve Windows 10.

Voltra je však především platformou pro ukládání hudební knihovny, které může být realizováno dvěma způsoby. Prvním z nich je předplatné osobního cloudu s neomezenou kapacitou. Uživatel zaplatí 10 dolarů měsíčně, nahraje vlastní hudbu a tu následně může streamovat jak na desktopu, tak v mobilních aplikacích. Dostane tak podobnou funkčnost jako v případě Spotify, jen zdroj hudby bude vlastní. To může zaujmout třeba zastánce bezztrátového poslechu.

Mnohem zajímavější ale bude druhá varianta, která nevyžaduje předplatné, pouze jednorázovou platbu. Za 250 dolarů nabízí Voltra vlastní hudební server v podobě jednoduchého NASu, díky němuž se cloud pro streamování přesune k uživateli. Krabičku o velikosti Apple TV stačí připojit do sítě (kabelem nebo prostřednictvím Wi-Fi) a nahrát vlastní hudbu. Následně je opět možno přehrávat v nabízených aplikacích.

Voltra nebude mít žádný význam pro ty, kteří již doma provozují běžné síťové úložiště. Většina tradičních výrobců jako Synology, Qnap nebo Asustor nabízí i hudební přehrávače pro uložený obsah na NASu. Na druhou stranu ale může být lákavá pro uživatele bez NASu nebo pro ty, kteří trvají na bezztrátové kvalitě.

Diskuze (18) Další článek: Nová aplikace Edwarda Snowdena promění váš mobil v bezpečnostní systém. Nebo hlídačku dětí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,