Notebooky | Lenovo | ThinkPad

Vrcholné ThinkPady X1 Carbon a X1 Yoga dostaly nové procesory Intel Comet Lake

Lenovo představilo novou generaci svých notebooků ThinkPad X1 Carbon a X1 Yoga. Nejdůležitější změna se odehrála v oblasti procesoru – srdcem novinek totiž budou procesory Intel desáté generace „Comet Lake“ vyráběné 14nm procesem.

Lenovo ThinkPad X1 Carbon

V případě konvenčního notebooku Lenovo ThinkPad X1 Carbon budou zákazníci moci vybírat z procesorů Intel Core i5 a Core i7. Výrobce čipu zařadil tento stroj do programu „Project Athena“, který zaručuje, že hardware splňuje určité výkonové a energetické standardy, včetně slibné výdrže baterie, která vydrží na jedno nabití nejméně devět hodin.

Lenovo předpokládá, že ThinkPad X1 Carbon bude schopen s novými procesory fungovat až 18,5 hodiny, což je o čtyři hodiny více, než deklaroval u minulé generace. Z hlediska dalších parametrů je však tento notebook prakticky identický, jako verze představená na počátku tohoto roku.

ThinkPad X1 Carbon nabízí proprietární rychlé nabíjení Rapid Charge, které dokáže dobít baterii z 0 na 80 % během jedné jediné hodiny. Z hlediska konektivity je zajímavá podpora Wi-Fi 6 a volitelné LTE. Fandy hudby potěší zvukový systém Dolby Atmos se dvěma výškovými a dvěma basovými reproduktory.

S tloušťkou 14,9 milimetrů a váhou kolem 1,1 kg nabídne tento stroj příznivou rovnováhu mezi výkonem a přenositelnosti. Čtrnáctipalcový displej může mít rozlišení 4K a jas 500 nitů, nebo Full HD s jasem 400 nitů.

Nejnovější generace notebooků Lenovo ThinkPad X1 Carbon by měla přijít na trh v září, přičemž jejich cena bude začínat na 1479 amerických dolarech, což je v přepočtu s DPH asi 41 600 českých korun.

Lenovo ThinkPad X1 Yoga

Víceméně stejný osud potkal i konvertibilní notebook Lenovo ThinkPad X1 Yoga. I ten je z hlediska výbavy prakticky identický s dosavadní verzí. Změna se opět odehrála v oblasti procesorů – podporovány jsou čipy desáté generace.

V tomto případě sice Intel zařízení nezahrnul do „Project Athena“, i tak chce ale zaujmout kombinací snadné přenositelnosti a dlouhé výdrže baterie. Stroj tenký 15,5 milimetru s hmotností pod 1,3 kilogramu vydrží na jedno nabití fungovat až 18,3 hodiny.

Zařízení má tělo z hliníku a v poslední verzi funguje s dokovacími stanicemi Lenovo. K dispozici je podpora LTE-A a také v tomto případě je přítomna podpora Dolby Atmos. Největším rozdílem proti konvenčnímu notebooku je pant obrazovky s možností otočení o 360 stupňů a stylus ThinkPad Pen Pro.

Nová generace konvertibilních notebooků Lenovo ThinkPad X1 Yoga by taktéž měla přijít na trh v září, přičemž jejich cena bude začínat na 1609 amerických dolarech, což je v přepočtu s DPH asi 45 200 Kč.

Další novinky čekají na říjen

Lenovo dále plánuje nabídnout s procesory Comet Lake inovované verze zařízení ThinkPad T490, ThinkPad X390, ThinkPad L13 a ThinkPad L13 Yoga. V tomto případě je zahájení prodejů plánováno na říjen tohoto roku.

Diskuze (3) Další článek: DARPA naléhavě shání podzemní prostory. Chce snad založit nějaký magický kult?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,