Všech 500 nejvýkonnějších superpočítačů na světě používá Linux. Tahounem výkonu jsou grafické karty od Nvidie

Přehled 500 nejvýkonnější superpočítačů na světě je pravidelně aktualizován na stránkách Top500.org, které slaví už 25leté výročí. Poslední měsíc se udál ve znamení několika změn.

Všech 500 nejvýkonnější superpočítačů v této databázi totiž používá operační systém Linux, což je zásadní nadvláda oproti minulosti, kdy bylo možné ještě občas zahlednout Unix či jiné operační systémy. Linux tak drží absolutní vítězství a je to hlavně díky obrovské komunitě a tím pádem i rychlým vývojem ve všech oblastech (systém, bezpečnost, nástroje, podpora hardwaru a další).

Velké změny nastaly i v případě pozic nejvýkonnějších superpočítačů na světě, především díky masivnímu nasazení výpočetních grafických karet, přičemž jde takřka výhradně o modely Nvidia Tesla, které se jen za poslední měsíc postaraly o 56 % přidaného výkonu (měřeno dle FLOPS) v rámci celé databáze.

Klepněte pro větší obrázek
Přehled 10 nejvýkonnějších superpočítačů na světě dle Top500.org

Může za to především nový superpočítač Summit, který kombinuje 22jádrové procesory IBM Power9 s frekvencí 3,07 GHz a grafické karty Nvidia na bázi architektury Volta (GV100) s celkovým výpočetním výkonem 122 PFLOPS.

Tento americký superpočítač po 6 letech konečně sesadil čínské superpočítače a poslední model Sunway TaihuLight s výkonem 93 PFLOPS odsunul na druhé místo. Na třetím místě je rovněž nový model Sierra s kombinací procesorů od IBM a grafik od Nvidie s maximálním výkonem 71,6 PFLOPS. Za zmínku stojí i páté místo v podobě superpočítače ABCI (AI Bridging Cloud Infrastructure), který má 20jádrové procesory Intel Xeon a grafické karty Nvidia Tesla V100. Jeho výkon je až 20 PFLOPS.

Lze očekávat, že výpočetní grafické karty Nvidie budou v superpočítačích stále rozšířenější, obzvláště když s novou architekturou přichází i tensor jádra pro významný posun výkonu v oblasti akceleraci umělé inteligence.

Diskuze (13) Další článek: Gottfried Wilhelm Leibniz: Integrály, limity a mechanická kalkulačka

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,