Všude kolem nás je spousta psychopatů. Proč nevymřeli, anebo proč naši společnost úplně neovládli?

  • Psychopati tvoří jen zlomek celkové populace
  • Na vedoucích místech se ale vyskytují ve velkých počtech
  • Co předurčuje psychopaty k úspěchu a může se proti nim společnost nějak bránit?

Stačí se jen trochu porozhlédnout a psychopaty najdeme skoro všude. Vyznačují se slabými emocemi, nedostatkem empatie a morálky. Chovají se antisociálně a jejich výrazným povahovým rysem je lhaní, podvádění a klamání.

Vysokou šanci na odhalení psychopatů budeme mít, když zapátráme mezi lidmi na vlivných pozicích. Odhaduje se, že až pětina vedoucích pracovníků vykazuje „klinicky relevantní úroveň“ psychopatického jednání. Přitom v celé populaci se psychopati vyskytují s četností kolem 1 %.

Z evolučního hlediska představuje psychopatie záhadu. Její rysy vnímáme tak negativně, že pokud by byla aspoň zčásti založena dědičně, měli by její nositelé v průběhu generací vymizet nebo by jich mělo razantně ubýt. Nikdo by s nimi nechtěl mít nic společného a těžko by hledali partnery pro plození dětí. Navzdory všemu se ale psychopati v populaci drží.

Předpoklad, že je psychopatie vývojově nevýhodná, je však mylný. V některých situacích může psychopatie dokonce přinášet výhody. Jak nedávno prokázal Jonathan Goodman z University of Cambridge, může to být způsobeno silně vyvinutou schopností psychopatů předstírat vysoce ceněné vlastnosti.

Diskuze (20) Další článek: Xiaomi Electric Scooter 4 Ultra. Legenda pokračuje s nejdelším dojezdem a neobvyklou vidlicí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,