„Vypalování červa“ alkoholem na koronavirus nefunguje, tvrdí Světová zdravotnická organizace

Jednou z mála lokalit v Česku, kde dosud nezaznamenali ani jednoho nakaženého novým koronavirem, je moravskoslezské Frenštátsko. Proč se tomuto regionu nemoc vyhýbá? Mezi spekulacemi se objevila i verze, že za odolnost zdejších obyvatel může zvýšená konzumace slivovice. To však, alespoň dle zprávy Světové zdravotnické organizace, nemůže být pravda.

Zdravotnická koordinační autorita, spadající pod Organizaci spojených národů, se rozhodla dokumentem Alkohol a COVID-19: co potřebujete vědět vyvrátit dezinformace, kolující zejména v rámci sociálních sítí. Podle nich nápoje s vysokým obsahem alkoholu mohou „zabít“ virus SARS-CoV-2.

Koronavirus SARS-CoV-2 „nevypálíte“

„Následující dokument obsahuje důležité informace, které byste měli vědět ohledně konzumace alkoholu a COVID-19. Zabývá se mimo jiné dezinformacemi, které se šíří prostřednictvím sociálních médií a dalších komunikačních kanálů.“ uvádí WHO v úvodu.

V další části se pak věnuje negativnímu vlivu alkoholických nápojů na lidské zdraví a klade důraz na potenciální rizika pančovaného alkoholu. Upozorňuje též na nebezpečnost konzumace dezinfekčních prostředků s jeho obsahem. Dále varuje před zvýšenou konzumací alkoholických nápojů, které oslabují imunitní systém a tím snižují schopnost vypořádat se s infekčními chorobami.

Patrně nejzajímavější je pasáž, pojatá jako „vyvracení obecných mýtů“, ve které Světová zdravotnická organizace upozorňuje, že konzumací alkoholu virus v žádném případě nepřemůžete. Výsledek může být dokonce zcela opačný – v případě, kdy se daná osoba nakazí virem, alkohol zvyšuje zdravotní rizika.

„Vypalování bacilů“ alkoholem je mýtus

WHO dále konstatuje, že „Alkohol (v koncentraci nejméně 60 %) sice funguje jako dezinfekční prostředek na kůži, ale rozhodně nemá takový účinek v organismu při jeho požití.“ Populární metoda „vypalování červa“ panákem tvrdého alkoholu tedy nemá žádné opodstatnění.

Další populární mýtus tvrdí, že popíjení silného alkoholu zabíjí virus ve vdechovaném vzduchu. Ani tato teze není pravdivá – konzumace alkoholických nápojů rozhodně virus ve vdechnutém vzduchu nezabije. Neplatí ani představa, že lze touto cestou dezinfikovat ústa a krk a chránit se tak před onemocněním COVID-19.

Poslední pověrou, kterou WHO ve svém dokumentu uvádí na pravou míru, je tvrzení, že alkohol (pivo, víno, destiláty nebo bylinné likéry) stimuluje imunitu a zvyšuje odolnost vůči viru. V tomto případě je tomu přesně naopak – konzumace alkoholických nápojů má škodlivý vliv na imunitní systém.

Ředitelka programu WHO pro alkohol a nedovolené drogy Carina Ferreira-Borges ke zprávě dodala: „Během pandemie nemoci COVID-19 bychom se skutečně měli ptát, co všechno riskujeme, když necháme lidi v jejich domovech s látkou, která je škodlivá jak z hlediska jejich zdraví, tak z pohledu dopadů jejich chování na ostatní, včetně násilí.“

Koronavirus online

Diskuze (46) Další článek: Týden Živě: Strasti práce z domova a Google s Applem společně proti viru

Témata článku: Zdraví, Koronavirus, COVID-19, Viry, Tělo, Alkohol, WHO, Virus, Alkoholický nápoj, Vypalování, Konzumace, Červ, Nápoj, Česká republika, SVE, Carina, Nebezpečnost