Výrobce elektronických cigaret Juul zaplatí za urovnání tisíců žalob přes 27 miliard korun

Americký výrobce elektronických cigaret Juul Labs čelil v posledních letech mnoha žalobám, ve kterých byl obviňován z toho, že se svými marketingovými a prodejními taktikami zaměřuje na nezletilé uživatele. Agentura Bloomberg informovala, že za urovnání asi 10 000 žalob zaplatí částku ve výši 1,2 miliard amerických dolarů, tj. v přepočtu více než 27 miliard korun.

Tento výrobce elektronických cigaret je ve Spojených státech často označován za hlavní příčinu epidemie kouření mezi mladými lidmi. Cílem dohody je vyřešit všechny žaloby na ochranu osobnosti, hromadné žaloby a žaloby školních okrsků proti společnosti Juul, které se shromáždily u soudu v Kalifornii za účelem výměny informací před zahájením procesu.

Tisíce žalob

Juul Labs čelila vlně žalob, které ji obviňovaly z toho, že dostatečně nevarovala spotřebitele před riziky vapování a nezákonně prodávala nikotinová zařízení nezletilým. Školní okrsky po celých USA zažalovaly firmu, kterou kdysi podporovala tabáková společnost Altria Group, za to, že svým marketingovým působením na děti vytváří tzv. „veřejný nepořádek“.

Například stát Kalifornie zažaloval Juul v roce 2019 a firmu obvinil z toho, že se zaměřila na nezletilé, neověřovala věk svých zákazníků a nevarovala uživatele před vystavením chemickým látkám spojovaným s rakovinou a vrozenými vadami.

Navrhované vyrovnání přichází v době, kdy se firma ocitla ve vážných problémech. V listopadu se pravděpodobně vyhnula bankrotu díky finanční injekci od dlouhodobých investorů a propuštění stovek zaměstnanců v rámci snižování nákladů. Vyrovnání prý bude pokryto „novým financováním“.

Tisíc dolarů za poškození zdraví

Podle sdělení advokátní kanceláře Lieff Cabraser, která zastupuje žalující stranu, pokrývá dohoda o urovnání více než 8 500 případů újmy na zdraví a přes 1 400 podání ze strany státních orgánů. Například žadatelé o odškodnění za újmu na zdraví se v únoru dozvědí, jakou částku mohou obdržet.

„V tuto chvíli můžeme oznámit, že oprávnění žalobci obdrží minimálně 1 000 amerických dolarů hrubého (před odečtením poplatků za právní zastoupení a dalších nákladů) a očekává se, že hrubá hodnota většiny nároků v programu vypořádání bude podstatně vyšší,“ uvádějí právníci žalující strany.

Představitelé sanfranciského školního okrsku, který Juul zažaloval kvůli propagaci vapingu, jsou s dohodou „velmi spokojeni“. Upozornili, že dle průzkumu Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) vapovalo 16 % středoškoláků ze San Franciska dotazovaných v roce 2019, přitom dva roky předtím to bylo jen 7,1 %. Dle CDC bylo s vapingem spojeno více než 60 úmrtí a 2 700 hospitalizací v důsledku poškození plic.

Juul je od roku 2018 pod drobnohledem poté, co americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv nařídil prodejcům e-cigaret, aby přestali prodávat ochucené kapsle, pokud je nedokážou udržet mimo dosah nezletilých. Od té doby čelí jedné žalobě za druhou. Kromě této dohody firma také souhlasila, že zaplatí 439 milionů dolarů za urovnání dvouletého prošetřování ze strany několika států, které ji obviňují z prodeje výrobků mladistvým.

Diskuze (20) Další článek: Dall-E má sourozence. Neuronka Point-E bude podle textového zadání tvořit 3D grafiku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,