Linux | Operační systémy

Vyšel Linux Mint 20.1 ve třech příchutích. Má nové funkce a dlouhou podporu

Clément Lefèbvre a jeho tým vydali Linux Mint 20.1 „Ulyssa“. Nová verze oblíbené linuxové distribuce vyšla ve třech edicích podle použitého desktopu – Cinnamon 4.8, Mate 1.24 a Xfce 4.14. Všechny jsou založeny na Ubuntu 20.04, Linuxu 5.4 a mají dlouhodobou podporu až do roku 2025.

V distribuci je výchozím prohlížečem aktuální Firefox 84, nově pak do repozitářů přibylo i Chromium. U jiných kancelářských programů však Mint používá starší verze, poštovním klientem je Thunderbird 68.10 (místi verze 7.0) a pro úpravu dokumentů slouží LibreOffice 6.4.6.2 (místo verze 7.0.4).

Tvůrci do systému přidali funkci pro správu webových aplikací. Kterýkoliv web včetně Živě.cz můžete proměnit do podoby aplikace, takže bude v hlavní nabídce, bude připnutý na hlavním panelu včetně náhledu okna a zobrazí se při stisku Alt+Tab podobně jako jiné programy. V nastavení si můžete zvolit, ve kterém prohlížeči se otevře. Standardně u něj budou vypnuté ovládací prvky a adresní řádek, takže bude mít pouze záhlaví okna jako nativní aplikace. U Googlu a jiných velkých stránek si Mint rovnou načte i ikonku, avšak u menších webů je třeba ji vložit ručně.

linux-mint-201-05.png
Linux Mint 20.1 s desktopem Cinnamon

Novinkou je funkce Oblíbené soubory. Ty, které často používáte, můžete označit hvězdičkou. Bude k nim pak rychlý přístup z hlavní nabídky, systémové oblasti, správců souborů i programů a jejich dialogů, které využívají framework GTK3.

Mint do instalace zařadil novou aplikaci Hypnotix pro sledování IPTV. V nabídce je několik tisíc internetových televizí včetně několika českých. Přehrávač Celluloid pak má standardně aktivní hardwarovou akceleraci videa.

Opět se mění podpora tiskáren a skenerů a systém se vrací do stavu jako v Linuxu Mint 19.3. Spoléhá se tak na integrované ovladače místo bezovladačových řešení ipp-usb a sane-airscan, které prý přinesly víc problémů než užitku. Kdo ale chce či pro jeho zařízení ovladač není, může si tyto balíčky doinstalovat ručně.

Mint s prostředím Cinnamon 4.8 je pak zase o něco svižnější a má nové funkce. Zlepšuje podporu aplikací ve Flatpaku, na OSD obrazovce ukazuje úroveň hlasitosti při její změně a výsledky vyhledávání v hlavní nabídce jsou řazeny podle relevance.

Linux Mint 20.1 je ke stažení na oficiálním webu, kde jsou dostupná i česká zrcadla. Uživatelé Mintu 20 mohou provést triviální upgrade, před nímž ale tvůrci doporučují udělat zálohu přes Timeshift a vypnout spořič obrazovky.

TIP: Jak ve Windows 10 spustit linuxové aplikace:

Diskuze (11) Další článek: Nvidia láká na 12. ledna, kdy poprvé ukáže i mobilní grafiky řady GeForce RTX 3000

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,