Linux | Aktualizace | Mint

Vyšel nový Linux Mint 19.2 „Tina“. Vzhled podobný Windows zůstává, výkon se zvyšuje

V pátek vyšla nová stabilní verze linuxové distribuce Linux Mint s číslem 19.2 a kódovým označením „Tina“. Jedná se o LTS (Long Term Support) sestavení s prodlouženou podporou, které bude dostávat aktualizace až do roku 2023.

Instalační balíčky ve formátu ISO jsou připraveny na oficiálním webu distribuce ve třech variantách prostředí pracovní plochy: Cinnamon, MATE a Xfce, a to jak v 64bitové, tak i 32bitové verzi. Stávající uživatelé verze 19.1 mohou upgradovat na aktuální Linux Mint pomocí integrovaného nástroje pro aktualizaci softwaru.

Novinek je spíše poskrovnu

Nejnovější aktualizace této úspěšné distribuce je z pohledu novinek poměrně skromná. Většinu změn a vylepšených funkcí přinesly předchozí dvě verze 19.0 a 19.1. Z uživatelského pohledu se tak aktuální sestavení příliš neliší od toho předchozího.

Linux Mint 19.2 obsahuje jako výchozí desktop Cinnamon 4.2.x. Tato drobná aktualizace nepřináší žádné radikální změny, ale podle vývojářů by měl být rychlejší a využívat méně paměti než v dřívějších sestaveních.

Vylepšení výkonu se dočkal také integrovaný správce souborů Nemo – v jeho případě je zdůrazňováno zejména snížení nároků na operační paměť. K novinkám patří dále možnost „připínat“ soubory a složky a podpora rozšiřitelných skriptů.

Opravy chyb a vylepšení

Výčet provedených změn je poměrně dlouhý, nicméně většinou se jedná spíše o drobná vylepšení, vyladění a opravu zjištěných chyb. Například Správce aktualizací umí v nové verzi podporovat různé verze kernelu a v systémových nástrojích přibyla nová karta „Systémové informace“, ze které lze snadno zkopírovat a vložit aktuální konfiguraci.

Ve výchozím nastavení Linuxu Mint je povoleno zobrazování nabídky s posledními dokumenty, applety Blueberry umožňují rychlejší odpojení a připojení spárovaných zařízení. Uživatelé se také mohou těšit na vylepšení grafického tématu Mint GTK, nové tapety nebo písmo Noto, které nahradí dosavadní Ubuntu.

Jedním z důvodů zvýšené obliby této linuxové distribuce je desktopové prostředí Cinnamon, které poskytuje podobné rozhraní jako MS Windows. Díky tomu je Mint obzvláště oblíbený u těch, kteří přecházejí na Linux z operačního systému Microsoftu. Minimální požadavky pro instalaci jsou poměrně nízké:

  • 1 GB RAM (pro pohodlné používání jsou doporučeny 2 GB).
  • 15 GB místa na disku (doporučuje se 20 GB).
  • Minimální rozlišení obrazovky 1024 × 768 obrazových bodů.
Diskuze (18) Další článek: Rande s vesmírnou vlasaticí. Umělec vytvořil úchvatné video s kometou Čurjumov-Gerasimenko

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,