Výtažky z brusinek dokážou zlepšit zdraví střevní mikroflóry za pouhé čtyři dny | Ilustrace: AI Midjourney

Ilustrace: AI Midjourney

Výtažky z brusinek dokážou zlepšit zdraví střevní mikroflóry za pouhé čtyři dny

Vědci z kanadské Lavalovy univerzity zkoumali vliv brusinkového extraktu na zdraví lidských střev. Zjistili, že konzumace brusinkového extraktu, který je bohatý na prospěšné sloučeniny zvané polyfenoly a oligosacharidy, po dobu pouhých čtyř dnů může výrazně zvýšit hladinu prospěšných střevních bakterií a zároveň snížit hladinu těch škodlivých. Podrobnosti přináší web StudyFinds.

Pro účely zkoumání vědci použili komerčně dostupný brusinkový extrakt, který lze na kanadském trhu sehnat pod názvem Prebiocran. Po dobu čtyř dní ho podávali 28 zdravým dobrovolníkům, kterým byly před začátkem a po skončení experimentu odebrány a analyzovány vzorky krve a stolice.

Již po čtyřech dnech brusinkový extrakt způsobil nárůst druhu dobrých střevních bakterií rodu Bifidobacterium, které jsou známé jako prospěšné „probiotické“ mikroby, jež pomáhají udržovat zdravá střeva. Zároveň se snížila hladina potenciálně škodlivé skupiny bakterií rodu Bacteroides.

Podle vědců to může pomoci čelit škodlivým účinkům západní stravy, která mění mikrobiotu, způsobuje záněty sliznice a narušuje integritu střevní bariéry, která hraje klíčovou roli při ochraně organismu před bakteriemi přítomnými ve střevech.

Vliv brusinkového extraktu na zdraví střev

Bifidobakterie jsou schopné rozkládat a fermentovat oligosacharidy obsažené v brusinkovém extraktu. Na jejich probiotických vláknech se množí a vytlačují méně žádoucí bakterie, jako jsou ty z rodu Bacteroides. Vědci se domnívají, že selektivně hubit nežádoucí bakterie pomáhají taktéž polyfenolové sloučeniny v brusinkách, které mají antimikrobiální vlastnosti.

Brusinkový extrakt také zvýšil populaci bakterií Clostridium a Anaerobutyricum, které produkují butyrát, což je typ mastné kyseliny produkované v lidském střevě, která má silné protizánětlivé účinky. Důvodem je v tomto případě vláknina, kterou bakterie používají k fermentaci.

Butyrát hraje zásadní úlohu ve výživě epiteliálních buněk střeva, udržování pH střevního obsahu a může také ovlivňovat regulaci střevních buněk. Vyšší počet bakterií produkujících butyrát je spojován s nižším rizikem zánětlivých střevních onemocnění, a dokonce i některých druhů rakoviny.

Rozsah účinků brusinkového extraktu na mikrobiom se u jednotlivých osob poněkud lišil. Vědci proto rozdělili účastníky na základě vzorců střevních bakterií před a po užívání brusinek do dvou skupin neboli „enterotypů“. Zatímco u prvního enterotypu bylo zaznamenáno značné zlepšení, u druhého zůstala hladina zdraví prospěšné bakterie Faecalibacterium prausnitzii na původních hodnotách.

Je to pozoruhodné, ale...

Skutečnost, že i takto krátkodobá brusinková intervence zlepšila zdraví střev, je poměrně pozoruhodná. Není však jasné, zda pozitivní změny v mikrobiomu přetrvají delší dobu. To mají ukázat až následné studie, které by měly určit optimální dávku a dobu podávání brusinek.

I přes zjevně optimistické výsledky je nutné brát tuto studii s určitou rezervou. Prvním důvodem je velmi malý počet účastníků, který může zpochybnit reprezentativnost výsledků pro celou populaci. Experiment také trval pouhé čtyři dny, takže nelze usuzovat, jaké jsou dlouhodobé účinky.

Chybí také srovnání s kontrolní skupinou, která by místo brusinkového extraktu konzumovala placebo. Tyto nedostatky by měly být brány v úvahu při interpretaci výsledků studie a vyvozování závěrů o účincích brusinkového extraktu na zdraví střevní mikroflóry.

Výsledky dosavadního vědeckého bádání byly publikovány 6. března v odborném časopise Nature npj Biofilms and Microbiomes. Toto otevřené periodikum s impakt faktorem 8,4622 se zaměřuje na výzkum biofilmů a mikrobiomů.

Určitě si přečtěte

Články odjinud