Vytuněný Javelin: Upravená protipancéřová střela zničí tank na 4,5 kilometru

  • Američtí vojáci brzy budou schopni ničit nepřátelské tanky na vzdálenost až 4,5 kilometru
  • Pomohou jim v tom vylepšené protitankové řízené střely FGM-148 Javelin
  • Ty disponují zaměřovací optikou nové generace

V poslední době se ukazuje, že tanky ve vojenských operacích ještě neřekly poslední slovo. A kde jsou tanky, tam jsou i protitankové zbraně. Americká armáda v tomto směru spoléhá mimo jiné i na malé protitankové týmy pěchoty, které budou brzy schopné likvidovat tanky protivníka v noci a na vzdálenost až 4,5 kilometru. Pomohou jim v tom vylepšené protitankové řízené střely FGM-148 Javelin se zaměřovací optikou nové generace.

US Army a společnost Raytheon připracují výrobu vylepšených odpalovacích jednotek javelinů Lightweight Command Launch Unit. Díky nim získají tyto osvědčené protitankové střely a s nimi jednotky, které je budou mít ve výzbroji, mnohem vyšší úroveň ničivosti na velkou vzdálenost.

Jak uvádějí tvůrci nového vylepšení, s novými odpalovacími jednotkami Lightweight Command Launch Unit bude pěchota schopná ničit tanky nikoliv na vzdálenost 2,5 kilometru jako doposud, ale na vzdálenost 4,5 kilometru.

Nové technologie pro detekci a senzory

Jak uvádí Tommy Boccardi z vedení Raytheonu, vylepšení javelinů nabízí pěšákům šanci zničit tank či obrněné vozidlo protivníka dříve, než se o nich vůbec dozví. Zásadní roli v tomto vylepšení přitom podle Boccardiho hrají technologie pro detekci a senzory. Podle představitelů US Army budou nové odpalovací jednotky javelinů lehčí o nezanedbatelných 30 procent. Jejich výroba by měla být zahájena v roce 2022.

Jednotky americké armády mají dnes samozřejmě k dispozici celou řadu možností, jak účinně vyřadit tanky protivníka z boje. Zároveň ale může a nejednou opravdu nastává řada různých rizikových situací, v nichž pěchota nemá palebnou podporu obrněných jednotek ani přístup k letecké podpoře.

Použití vylepšených javelinů přinese celou škálu nových taktik boje. Pěchota bude moci operovat ve velmi rizikovém prostředí a útočit na obrněnce protivníka ze vzdálenějších a lépe chráněných pozic. Jednotky pěchoty budou moci samostatně napadat obrněné kolony, aniž by přitom bylo nutné vystavit riziku palby vlastní tanky nebo letouny.

Rovněž značně vzroste palebná síla průzkumných či výzvědných jednotek. Podobnou taktiku používali již Spojenci ve druhé světové válce, když čelili útokům sehraných obrněných jednotek německé armády. Jako první by měli vylepšené javeliny dostat jednotky speciálních sil U.S. Special Operations Forces a vybrané jednotky pěchoty.

Diskuze (37) Další článek: První samostatná grafická karta od Intelu bude mít nižší výkon, než se očekávalo

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,