Sociální sítě | Blogování

Wattpad strhl mladé ke psaní příběhů. Teď jim umožní nechat si za texty platit

Služba Wattpad slouží k publikování kratších blogových zápisků a povídek. Po celém světě nabrala přes 70 milionů čtenářů, přičemž drtivá většina patří mezi mileniály či generaci Z. Nyní přichází s programem Wattpad Next, který skrze vlastní měnu umožní nakupovat jednotlivé příspěvky na síti.

Program je aktuálně v betaverzi a Wattpad sám vybírá na základě analýzy textu a čtenosti autory, kteří se mohou zapojit. Prozatím se to týká těch, kteří žijí v Kanadě, Velké Británii, Mexiku a na Filipínách, v příštím roce se ale počítá s dalším rozšířením.

Princip je pak jednoduchý. Čtenář si vybrané zpoplatněné příběhy může nakupovat buď jednotlivě (v případě, že série ještě není hotová) či jako celý balík u dokončených děl. Na Wattpadu totiž bývá zvykem díla buď kouskovat po menších částech či psát postupně po krátkých kapitolách.

Platba neprobíhá přímo, ale skrze vlastní mince, funguje zde tedy jakési nabíjení kreditu s převodem. Cílem je získat jak další peníze na provoz služby, tak umožnit autorům vydělat na textech peníze a třeba tím přilákat i kvalitnější a exkluzivní díla. Nyní je síť povětšinou plná textů pochybné kvality, některé to ale dotáhnou až do knižní či televizní podoby.

Zdroj: TechCrunch

Diskuze (4) Další článek: Bionické houby dokážou vyrábět čistou elektřinu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,