Pevné disky | Western Digital

WD začalo prodávat rekordní pevný disk s kapacitou 14 TB

Mezi nejčastější kapacity plotnových disků, které najdeme v nabídkách e-shopů patří 1 TB a 2 TB. Pro většinu běžných uživatelů jde o dostačující kapacitu často i v případě síťových úložišť. Do firemního prostředí však míří mnohem vyšší kapacity, které nyní končily na hodnotě 12 TB na jeden disk. WD to mění s novým modelem Ultrastar Hs14, který má kapacitu ještě o 2 TB vyšší.

ultrastar-hs14.png
Ultrastar Hs14 míří primárně do podnikového nasazení

Disky s těmito kapacitami se neobejdou bez heliové výplně, která se postará o minimalizování vibrací, které v případě běžných disků způsobuje proudění vzduchu. Zároveň disk využívá technologii SMR, která při zápisu a čtení využívá překrývající se stopy.

Řízení této práce s daty potom obstarává speciální aplikace na úrovni operačního systému. Bez ní bude při běžném využívání docházet k častému poklesu výkonu a je tedy jasné, že Hs14 míří primárně do serverů, kde se pracuje především se sekvenčním zápisem dat.

Scrn-10-05-004.png
Při zápisu technikou SMR dochází k překryvu jednotlivých stop

Ceníky pro nové disky WD zatím nevydalo, částky však budou enormní. O to víc, že WD poskytuje na disk kategorie enterprise pětiletou záruku.

Diskuze (12) Další článek: Naturopatická „léčba“ vedla k těžkému poškození jater

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,