Úložiště | Pevné disky | Western Digital

Western Digital začal prodávat 20TB pevné disky s technologií EAMR

Společnost Western Digital patří mezi největší výrobce pevných disků a čerstvě se pochlubila několika milníky, které se týkají nové generace pevných disků s technologií EAMR.

Od července tohoto roku začalo WD prodávat první modely pevných disků s technologií EAMR (Energy-Assisted Magnetic Recording), které jsou dostupné v kapacitách 16 TB, 18 TB a nově také 20 TB.

Do této doby jich Western Digital vyrobil už milion kusů a nyní odstartoval prodej největšího zmíněného modelu s kapacitou 20 TB (Ultrastar DC HC650 20 TB, používá SMR). Všechny modely využívají šestou generaci platformy HelioSeal (uvnitř disků se nachází Helium) a plotny rotují rychlostí 7 200 otáček za minutu.

Disky jsou určené pro zapojení velkého množství kusů v blízkosti, takže obsahují různé ochrany a senzory, které si lépe poradí s vibracemi. Právě největší 20TB model nyní prošel i testy v Dropboxu, který ho bude ve velkém nasazovat v datacentrech. I když tyto modely používají technologii SMR, pro Dropbox a podobné typy nasazení je důležitý poměr ceny a kapacity, přičemž výkon při zápisu není tak kritickou vlastností pro dané použití.

Disky mají stanovené MTBF na 2,5 milionu hodin a vztahuje se na ně pětiletá záruka.

Diskuze (18) Další článek: Superpočítače v Česku: Moc se o nic neví, ale brzy se vrátíme do světové špičky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,